Szukaj w serwisie

×
2 maja 2016

Smaczne i efektowne ciasto ”Leśny Mech”

Niewiele jest deserów, które robią tak spektakularne wrażenie jak ciasto ''Leśny mech''.  Zielone, puszyste, przypominające leśne runo z rozsypanymi na nim owocami, a przy tym lekkie i zniewalające smakiem.

Swoją charakterystyczną barwę zawdzięcza dodatkowi szpinaku, który jednak wbrew pozorom nie dominuje i nie zmienia smaku ciasta.

Składniki na ciasto

450g mrożonego szpinaku

4 jajka

1 1/3 szklanki cukru

1 1/3 szklanki oleju

2 1/2 szklanki mąki krupczatki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 opakowanie serka mascarpone

300 ml śmietanki 30%

 

Składniki na krem

1 opakowanie serka mascarpone

300 ml śmietanki kremówki

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka cukru wanilinowego

1 opakowanie śmietanfixu

Dodatkowo

Owoce granatu, maliny lub jagody

Opcjonalnie likier pomarańczowy

Sposón wykonania

Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z  wody, zblendować.

Jajka zmiksować z cukrem na puszystą, gęstą i jasną masę. Stopniowo wlewać cienką strużką olej, dalej miksując. Dodać ekstrakt/pastę z wanilii, wymieszać.

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, zmiksować. Na koniec dodać szpinak i wymieszać całość łyżką aż składniki się połączą.

Tortownicę o śr. 24 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto przełożyć do formy, wstawić do piekarnika nagrzanym do temperatury 180 °C (grzanie góra dół) lub 165 °C (termoobieg) i piec około 1 godziny (do suchego patyczka), po upływie ok. 50 min najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Upieczone wyjąć z piekarnika, wyjąć z formy i ostudzić. Obciąć nożem wierzch ciasta, na wysokości ok 2/3, obcięte ciasto pokruszyć, starać sie wybrać do pokruszenia ciasto znajdujące się pod przyrumienioną skórką. Dół ciasta z powrotem włożyć do tortownicy i założyć jej brzegi. Jeśli lubicie ciasta nasączone alkoholem - można nasączyć biszkopt przed nałożeniem kremu likierem pomarańczowym.

Śmietankę ubić z dodatkiem cukru, cukru wanilinowego i śmietanfixu. Do prawie ubitej śmietanki dodać partiami serek mascarpone i dokładnie zmiksować.

Masę wyłożyć na ciasto, na wierzchu wysypać przygotowane wcześniej okruszki ciasta, lekko je dociskając. Na nich ułożyć pestki granatu lub inne drobne owoce.



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję