Niewiele jest deserów, które robią tak spektakularne wrażenie jak ciasto ''Leśny mech''. Zielone, puszyste, przypominające leśne runo z rozsypanymi na nim owocami, a przy tym lekkie i zniewalające smakiem.
Swoją charakterystyczną barwę zawdzięcza dodatkowi szpinaku, który jednak wbrew pozorom nie dominuje i nie zmienia smaku ciasta.
Składniki na ciasto
450g mrożonego szpinaku
4 jajka
1 1/3 szklanki cukru
1 1/3 szklanki oleju
2 1/2 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 opakowanie serka mascarpone
300 ml śmietanki 30%
Składniki na krem
1 opakowanie serka mascarpone
300 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 opakowanie śmietanfixu
Dodatkowo
Owoce granatu, maliny lub jagody
Opcjonalnie likier pomarańczowy
Sposón wykonania
Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody, zblendować.
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą, gęstą i jasną masę. Stopniowo wlewać cienką strużką olej, dalej miksując. Dodać ekstrakt/pastę z wanilii, wymieszać.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, zmiksować. Na koniec dodać szpinak i wymieszać całość łyżką aż składniki się połączą.
Tortownicę o śr. 24 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto przełożyć do formy, wstawić do piekarnika nagrzanym do temperatury 180 °C (grzanie góra dół) lub 165 °C (termoobieg) i piec około 1 godziny (do suchego patyczka), po upływie ok. 50 min najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Upieczone wyjąć z piekarnika, wyjąć z formy i ostudzić. Obciąć nożem wierzch ciasta, na wysokości ok 2/3, obcięte ciasto pokruszyć, starać sie wybrać do pokruszenia ciasto znajdujące się pod przyrumienioną skórką. Dół ciasta z powrotem włożyć do tortownicy i założyć jej brzegi. Jeśli lubicie ciasta nasączone alkoholem - można nasączyć biszkopt przed nałożeniem kremu likierem pomarańczowym.
Śmietankę ubić z dodatkiem cukru, cukru wanilinowego i śmietanfixu. Do prawie ubitej śmietanki dodać partiami serek mascarpone i dokładnie zmiksować.
Masę wyłożyć na ciasto, na wierzchu wysypać przygotowane wcześniej okruszki ciasta, lekko je dociskając. Na nich ułożyć pestki granatu lub inne drobne owoce.