Szukaj w serwisie

×
14 stycznia 2017

Pomysł na obiad – „mielony” niejedno ma imię

O różnym ksztacie, z różnego rodzaju dodatkami - kotlety mielone, sznycle, burgery czy po śląsku karminadle - znane są chyba na całym świecie.

W samej tylko Polsce robione są na tak różne sposoby, że przepisy na nie zapełniłyby strony średniej grubości książki kucharskiej.

Fot. Anna Frach, TheFad

Najczęściej spotykana wersja mielonych, to ta z mięsa mieszanego wołowo-wieprzowego. Spotkać możemy również mielone z kurczaka, z indyka, z wieprzowiny, oraz z mięsa gotowanego (te ostatnie lubię najmniej).

Dzisiaj przepis na kotlety mielone/ karminadle. Te kotleciki najlepiej smakują serowowane z ziemniakami purre,  oraz buraczkami smażonymi z kminkiem. Inna wersja to serowawnie karminadli z szałotem (śląska wersja sałatki jarzynowej).

Na około 10 sztuk karminadli, czy jak kto woli kotletów mielonych potrzebujemy:

300 g mielonej wołowiny

300 g mielonej wieprzowiny

2 duże cebule

3 duże ząbki czosnku

2 jajka

1 duża czerstwa bułka

sól, pieprz

bułka tarta do panierowania

olej lub smalec do smażenia

Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajka oraz przyprawy, dokładnie mieszamy

Namaczamy bułkę w zimnej wodzie i czekamy aż zmięknie, następnie dokładnie ją odciskamy i mieszamy z mięsem na jednolitą masę.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na jasnozłoty kolor, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy do mięsnej masy i dokładnie wyrabiamy. Aby ktleciki były pulchne możemy dodać 2 łyżki wody mineralnej gazowanej.

Fot. Anna Frach, TheFad

Mocząc dłonie w zimnej wodzie, formujemy podłużne kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na patelni.

Smacznego!

(Za przepis dziękujemy Izabeli Korta)

 



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:




Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję