![Anna Frach](https://thefad.pl/wp-content/uploads/2018/12/Anna-Frach.jpg)
Anna Frach
Sezon śliwkowy w pełni, warto więc dostępność tych owoców wykorzystać, nie tylko do pieczenia ciast ale również przygotowywania dań obiadowych. Jednym z moich ulubionych są knedle ze śliwkami.
![](http://thefad.pl/wp-content/uploads/2017/09/knedle-ze-slwkami-735x551.jpg)
Składniki na 14 knedli:
800 gram ugotowanych ziemniaków
6 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
2 łyżki masła
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Ziemniaki najczęściej gotuję w ‘’mundurkach’’ i po wystudzeniu obieram, jednak dla tych mniej cierpliwych polecam ugotować obrane, pokrojone na mniejsze części ziemniaki. W tej opcji, warto dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej więcej.
W dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją i możemy dodać odrobinę oleju, wtedy będziemy pewni że knedle nam się nie posklejają.
W międzyczasie zajmiemy się owocami - truskawki obieramy z szypułek, płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Możemy już też zająć się przygotowaniem rumianej bułki tartej, którą polejemy ugotowane knedle.
Na patelnię wsypujemy bułkę tartą i delikatnie ją przyrumieniamy, dodajemy masło i smażymy jeszcze chwilę, uważając, aby się nie przypaliło. Odstawiamy z ognia, przed samym polaniem knedli, jeszcze bułkę tartą podsmażymy.
Po ostudzeniu, ziemniaki należy przecisnąć przez praskę lub dokładnie ubić tłuczkiem do ziemniaków tak, aby nie były wyczuwalne grudki.
![](http://thefad.pl/wp-content/uploads/2017/09/knedle-ze-sliwkami1-735x551.jpg)
Do ziemniaczanej masy, dodajemy jajko, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli.
Wyrabiamy ciasto, które przypominać będzie swoją konsystencją ciasto na kopytka.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm, szklanką wykrawamy okrągłe placuszki. Na środku każdego z nich umieszczamy truskawkę i dokładnie sklejamy, tak aby utworzyła nam się kuleczka z ciasta z truskawką wewnątrz.
Ulepione knedle, gotujemy partiami we wrzącej wodzie. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, powinno się gotować knedle około 3 minut.
Ugotowane knedle, wykładamy na talerz, polewamy gorącą bułką tartą i posypujemy cukrem.
Smacznego!
Anna Frach / TheFad.pl