Szukaj w serwisie

×
9 czerwca 2022

Najlepsze domowe lody truskawkowe

Anna Frach

Anna Frach

Jeśli lubisz dobre lody, z prawdziwymi owocami a nie bliżej nie znanymi składnikami - ten przepis jest dla Ciebie. Potrzebne są tylko 3 składniki i mikser - nie musisz mieć maszynki do lodów!  

  • 2 szklanki (500 ml)  śmietanki kremówki do ubijania
  • 1 puszka słodzonego mleka kondensowanego
  • 400 gram świeżych truskawek (opcjonalnie mogą być mrożone)
  • Kilka cząstek truskawek do dekoracji

Czas przygotowania: 15 minut
Czas mrożenia: minimum 5 godzin

Truskawki rozgnieść widelcem i pozostawić w miseczce. Jeśli używasz truskawek mrożonych, należy je rozmrozić, odlać nadmiar soku i wody i dopiero wtedy rozgnieść.

W misce za pomocą miksera ubić śmietanę, dodać skondensowane mleko. Kiedy masa będzie już bardzo gęsta, dodać pogniecione truskawki i dokładnie, równomiernie wymieszać. Jeśli chcecie uzyskać intensywny kolor, można dodać odrobinę czerwonego barwnika spożywczego.

Masę przełożyć do pojemnika w którym lody będą mrożone, wierzch udekorować cząstkami truskawek dla ładniejszego efektu.

Smacznego!
 



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję