Szukaj w serwisie

×
1 września 2021

Anglia od kuchni – Sos miętowy

Anna Frach

Anna Frach

Sos miętowy, tradycyjnie sporządzany jest z drobno posiekanych liści mięty, z dodatkiem octu winnego i niewielkiej ilości cukru. Czasami dodawany jest do niego sok z limonki. Jest to więc prawdziwy festiwal smaków.

 

Sos miętowy to jeden z tych wymysłów kuchni angielskiej, który się albo kocha albo nienawidzi.

Przyznam, że chociaż w Wielkiej Brytanii mieszkam blisko 15 lat, nie tak dawno dopiero spróbowałam tego "wynalazku".

Ja skosztowałam .... i pokochałam, ale znam wiele osób według których sos mietowy to największe świństwo jakiego próbowali w życiu!

Sos miętowy, tradycyjnie sporządzany jest z drobno posiekanych liści mięty, z dodatkiem octu winnego i niewielkiej ilości cukru. Czasami dodawany jest do niego sok z limonki. Jest to więc prawdziwy festiwal smaków.

Gotowy sos miętowy, powinien mieć konsystencję śmietany.

W kuchni brytyjskiej i irlandzkiej zwykle jest podawany do pieczonej jagnięciny lub zielonego groszku.

Sos miętowy, w niektórych przepisach może być stosowany zamiast świeżej mięty. Może być dodatkiem do kanapek czy jogurtu.

Przepis na sos mietowy:

Składniki

100 g brązowego cukru trzcinowego
100 g świeżej mięty
3 łyżki winnego octu
3 łyżki wody
szczypta soli morskiej do smaku

Sposób przgotowania:

Miętę myjemy osuszamy na ręczniku papierowym, listki obrywamy z głównych łodyżek i drobniutko siekamy nożem. Do małego rondelka wsypujemy brązowy cukier ,wlewamy ocet i wodę i gotujemy na wolnym ogniu aż zrobi nam się syrop, wtedy wrzucamy pokrojoną miętę i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia.następnie zdejmujemy z ognia i gotowy sos przestudzamy. Jeżeli listki mięty są zbyt za grube , sos można zmiksować blenderem ,wtedy jednak zrobi się dość płynny. Tak przygotowany sos miętowy jest idealnym dodatkiem do dań z tłustych mięs .Dobrze sprawdzi się również jako dip do pikantnych przystawek.

 Słodko-kwaśne sosy na bazie mięty były wcześniej stosowane na terytorium średniowiecznej Europy, głównie we Francji i we Włoszech, lecz z biegiem lat straciły tam na popularności i obecnie kojarzone są głównie z Wyspami Brytyjskimi.

260

W Tunezji podobny sos robi się z mięty suszonej i można go podawać z pieczoną na grillu baraniną lub przygotować z niego bazę dla sosu winegret do sałatek.

Sos miętowy może być wzbogacony o nutę owocową, najlepiej komponuje się z malinami.

Anna Frach, TheFad.pl



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję