Anna Frach
To popularne w głównie w Anglii i Irlandii słodkie i wilgotne ciasto, przygotowuje się bez dodatku tłuszczu, a karmelowy kolor i niepowtarzalny smak, zawdzięcza zawartości herbaty
Na pierwszy rzut oka, mogłoby się wydawać że Fruity Tea Cake bardzo przypomina znany nam i często pieczony w Polsce keks. Ale to tylko pozory.
To popularne w głównie w Anglii i Irlandii słodkie i wilgotne ciasto, przygotowuje się bez dodatku tłuszczu, a karmelowy kolor i niepowtarzalny smak, zawdzięcza zawartości herbaty (stąd tea w nazwie) i cukru muscovado (cukier trzcinowy).
Fruity tea cake jest wyjątkowo proste w wykonaniu. Jedyny "problem", to konieczność przygotowania suszonych owoców dzień wcześniej.
Poniższy przepis otrzymałam od mojej angielskiej koleżanki Helen Flarry. Niedługo przedstawię Wam przepis Helen, na Christmas Cake, które aby odpowiednio dojrzeć, musi być upieczone kilka miesięcy przed Świętami Bożego Narodzenia. A teraz do dzieła!
Składniki na średniej wielkości podłużną blaszkę, zwaną w Anglii loaf pan (pojemność ok 900 g)
350 g mieszanki rodzynek i innych suszonych owoców
W Wielkiej Brytanii w każdym markecie można kupić mix - zawierający różne rodzaje rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej, suszonej żurawiny. Można również samemu zmieszać ulubione suszone owoce jak daktyle, figi, rodzynki w dowolnych proporcjach, pamiętając jedynie o wskazanej w przepisie ilości owoców.
300 ml gorącej, mocnej herbaty
225 g jasnego cukru muscovado lub jasnego cukru brązowego
1 duże jajko
275 g mąki pszennej ( w Wielkiej Brytanii - self raising)
1 płaska łyżeczka sody do pieczenia
starta skórka z 1 cytryny
W pierwszej kolejności przygotowujemy owoce. Zaparzamy w garnku herbatę, rozpuszczamy w niej cukier muscovado, podgrzewamy do wrzenia i wrzucamy naszą mieszankę suszonych owoców. Garnek przykrywamy i odstawiamy na całą noc (lub jeśli chcemy upiec ciasto wieczorem) na około 8 godzin, tak aby owoce wchłonęły słodką herbatę.
Po wskazanym czasie, do miski przesiewamy mąkę z dodatkiem sody, dodajemy rozbełtane jajko i startą skórkę z cytryny, oraz "napompowane" herbatą owoce. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką (nie miksujemy).
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i pieczemy w nagrzanym do 150 stopni Celsjusza piekarniku przez około 90 minut.
Ponieważ ciasto zawiera dużą ilość dodatków (owoców) - dosyć długo stygnie, więc należy uzbroić się w cierpliwość. Najlepiej złapać ostrożnie za rogi papier do pieczenia i wyciągnąć ciasto z foremki, tak aby mogło oddychać podczas stygnięcia.
Upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
Anna Frach, TheFad.pl