Szukaj w serwisie

×
6 sierpnia 2021

Sunday Roast – czyli co Anglicy jedzą w niedzielę?

Anna Frach

Anna Frach

Kuchnia angielska, wciąż nie porusza serc miłośników dobrego jedzenia. Zdecydowanie pozbawiona jest wyrafinowania, a niewielka, wręcz symboliczna ilość stosowanych przypraw (mowa a typowej angielskiej kuchni bez wpływów hinduskich) przypomina mi moje czasy przedszkolne i jałowe "mimry z mamrami".No ale nie o tym miało być co się komu podoba, tylko o tym, co Wyspiarze jedzą w niedzielę.

Na śniadanie zapewne niezmiennie English Breakfast , o którym więcej możecie przeczytać w artykule "Full English Breakfast - historia angielskiego śniadania".

A na niedzielny obiad nazywany Sunday Lunch, Sunday Dinner lub Sunday Roast (Niedzielna pieczeń), Anglicy jedzą pieczone mięso z dodatkiem ziemniaków, Yorkshire pudding, warzywami oraz sosem pieczeniowym.

Niedzielny obiad przypomina spożywany podczas Świąt Bożego Narodzenia Christmas dinner, jest jednak od niego mniej obfity.

Niedzielna pieczeń wołowa, obowiązkowo podawana jest z yorkshire pudding i sosem

Mięso

Mięsem serwowanym jako Sunday roast najczęściej jest wołowina, kurczak, baranina, jagnięcina lub wieprzowina. Rzadziej spotyka się pieczoną kaczkę, gęś, indyka bądź inne ptactwo łowne.

Warzywa

Sunday roast może być podawany z wieloma różnymi gotowanymi lub pieczonymi warzywami. Podawane warzywa różnią się w zależności od regionu i pory roku. Zazwyczaj w skład dania wchodzą pieczone ziemniaki polane sosem z pieczeni.

Poza ziemniakami serwuje się również tłuczoną rzepę lub brukiew, pieczony pasternak, gotowaną kapustę, brokuły, fasolę szparagową, marchew lub groszek.

Dodatki

do wołowiny – Yorkshire pudding, suet pudding, angielska musztarda lub chrzan

do wieprzowiny – skwarki, farsz szałwiowo-cebulowy, sos jabłkowy lub musztarda

do baraniny – sos miętowy lub galaretka porzeczkowa

do kurczakapigs in blankets, kiełbaski, sos chlebowy, sos żurawinowy lub galaretka porzeczkowa

Anna Frach, The Fad (źródło Wikipedia)



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję