Szukaj w serwisie

×
12 kwietnia 2020

Sushi Chef Agnes: Najlepszy sernik po japońsku

Sushi Chef Agnes

Sushi Chef Agnes

Mam dla Was przepis na: Najlepszy Sernik Po Japońsku

 

WIELKANOC, czas serników, ciast…

mam dla Was przepis na: Najlepszy Sernik Po Japońsku 

Sernik po japońsku

Składniki: 

  • 15 g (1 łyżka stołowa) masła do przygotowania tortownicy i papieru 
  • 6 dużych jaj 
  • 300 g serka Philadelphia 
  • 60 g (4 łyżki stołowe) masła do sernika 
  • 200 ml śmietany 30% 
  • 60 g (5 łyżek stołowych) cukru do sera 
  • 100 g (8 i pół łyżki stołowej) do ubicia białek 
  • 80 g (9 łyżek stołowych) mąki tortowej 
  • pół cytryny (starta skórka i wyciśnięty sok) 
  • 2 łyżki dżemu morelowego plus 2 łyżeczki gorącej wody do pomady. 

Dodatki: 

  • 23 cm (średnica) tortownica – jak najwyższa 
  • papier do pieczenia lub pergamin 
  • dwie duże miski 
  • sitko do przecedzania 
  • duża brytfanka aby umieścić w niej tortownicę z sernikiem 

Sposób przyrządzenia: 

  • Przygotuj tortownicę bardzo precyzyjnie docinając papier do rozmiaru dna (23 cm średnicy okrągły papier na dno tortownicy, pasek papieru o długości 76 cm i szerokości 10 cm, dodatkowo 2 paski do transportu sernika z formy o wymiarach 5 cm x 76 cm). Wysmaruj dokładnie tortownicę i okrągły papier oraz większy pasek, używając 1 łyżkę masła.  

W nasmarowanej tortownicy umieść na jej dnie mniejsze paski papieru krzyżując je na środku, tak aby 4 końcówki wystawały na zewnątrz. Następnie umieść na dnie tortownicy okrągły papier do pieczenia wysmarowaniem do góry oraz większy pasek po bokach tortownicy wysmarowaniem do środka. 

  • Nagrzej piekarnik do 180oC – pieczemy sernik w 160oC.  

BARDZO WAŻNE:  

wszystkie składniki muszą być odmierzone i przygotowane przed rozpoczęciem pracy nad sernikiem. Wraz z oddzieleniem żółtek od białek, te ostatnie muszą czekać na swoją kolej w lodówce. 

  • W sporej wielkości garnku zagotuj wodę, ok 5 cm. 
  • Do dużej miski dodaj ser, 60 g masła, 200 ml śmietanki i 60 g cukru i postaw miskę na garnku z gotującą wodą zmniejszając temperaturę gotowania wody. 
  • Używając drewnianej lub silikonowej łyżki wymieszaj ser i masło, gdy masło się rozpuści wymieszaj dokładnie wszystkie składniki za pomocą metalowej rózgi, następnie zdejmij z garnka. 
  • Do ciepłej mieszanki serowej dodaj 6 żółtek, delikatnie mieszając dodawaj jedno za drugim. Upewnij się, ze każde żółtko po dodaniu jest idealnie rozmieszane zanim dodasz następne. 
  • Używając sitko, przesiej 80 g mąki, delikatnie wymieszaj do połączenia składników. 
  • Przecedź przez sitko masę serową, aby uzyskać jedwabistą teksturę. 
  • Zetrzyj skórkę z połowy cytryny bezpośrednio do przygotowanej masy, następnie wyciśnij dwie łyżki soku z cytryny i wymieszaj z masą sernikową. 
  • Wstaw brytfankę do gorącego piekarnika, wypełniając ją do połowy gorącą wodą. 
  • Następnie w czystej i suchej misce ubij białka zaczynając na średnich obrotach miksera przez 2 min bez cukru, następnie dodając po jednej trzeciej porcji cukru. Po dodaniu cukru zwiększ obroty miksera i ubijaj białka, aż do uzyskania sztywnej piany. 
  • Następnie używając rózgi, delikatnie wymieszaj jedną trzecią białek z masą serową, następnie dodaj kolejną porcję (jedną trzecią) i ponownie delikatnie wymieszaj. Uzyskaną w ten sposób masę sernikową dodaj do reszty ubitych białek i bardzo delikatnie połącz rózgą (zachowanie tej kolejności jest kluczowe). 
  • Masę sernikową umieść w przygotowanej tortownicy, zmniejszając temperaturę piekarnika do 160oC. Tortownicę wypełnioną masą sernikową umieść wewnątrz brytfanki z wodą. 
  • Piecz od 70 do 75 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150oC zapiekając następne 10 minut, lub do zazłocenia się wierzchu sernika. 
  • Wyłącz piekarnik, zostaw otwarte drzwiczki na 15-20 minut z sernikiem w środku. To bardzo ważna czynność, upewni Cię, że w wyniku nagłej zmiany temperatury sernik nie opadnie za bardzo (maksymalnie może opaść ok 5 cm). Po tym czasie, delikatnie wyjmij sernik z piekarnika, następnie za pomocą pasków papieru, wyjmij sernik z tortownicy (niezbędna pomoc drugiej osoby). 
  • Usuń papier, pozostawiając ten na spodzie sernika, wymieszaj dżem morelowy z gorącą wodą w małej miseczce. Za pomocą pędzla posmaruj wierzch sernika morelową pomadą. Wystudź sernik 1-2 godziny przed podaniem. 
  • Sernik możesz przechowywać w lodówce od 3 do 4 dni.  

Smacznego! 

Sushi Chef Agnes

 

 



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję