Sushi Chef Agnes
Mam dla Was przepis na: Najlepszy Sernik Po Japońsku
WIELKANOC, czas serników, ciast…
mam dla Was przepis na: Najlepszy Sernik Po Japońsku
Składniki:
- 15 g (1 łyżka stołowa) masła do przygotowania tortownicy i papieru
- 6 dużych jaj
- 300 g serka Philadelphia
- 60 g (4 łyżki stołowe) masła do sernika
- 200 ml śmietany 30%
- 60 g (5 łyżek stołowych) cukru do sera
- 100 g (8 i pół łyżki stołowej) do ubicia białek
- 80 g (9 łyżek stołowych) mąki tortowej
- pół cytryny (starta skórka i wyciśnięty sok)
- 2 łyżki dżemu morelowego plus 2 łyżeczki gorącej wody do pomady.
Dodatki:
- 23 cm (średnica) tortownica – jak najwyższa
- papier do pieczenia lub pergamin
- dwie duże miski
- sitko do przecedzania
- duża brytfanka aby umieścić w niej tortownicę z sernikiem
Sposób przyrządzenia:
- Przygotuj tortownicę bardzo precyzyjnie docinając papier do rozmiaru dna (23 cm średnicy okrągły papier na dno tortownicy, pasek papieru o długości 76 cm i szerokości 10 cm, dodatkowo 2 paski do transportu sernika z formy o wymiarach 5 cm x 76 cm). Wysmaruj dokładnie tortownicę i okrągły papier oraz większy pasek, używając 1 łyżkę masła.
W nasmarowanej tortownicy umieść na jej dnie mniejsze paski papieru krzyżując je na środku, tak aby 4 końcówki wystawały na zewnątrz. Następnie umieść na dnie tortownicy okrągły papier do pieczenia wysmarowaniem do góry oraz większy pasek po bokach tortownicy wysmarowaniem do środka.
- Nagrzej piekarnik do 180oC – pieczemy sernik w 160oC.
BARDZO WAŻNE:
wszystkie składniki muszą być odmierzone i przygotowane przed rozpoczęciem pracy nad sernikiem. Wraz z oddzieleniem żółtek od białek, te ostatnie muszą czekać na swoją kolej w lodówce.
- W sporej wielkości garnku zagotuj wodę, ok 5 cm.
- Do dużej miski dodaj ser, 60 g masła, 200 ml śmietanki i 60 g cukru i postaw miskę na garnku z gotującą wodą zmniejszając temperaturę gotowania wody.
- Używając drewnianej lub silikonowej łyżki wymieszaj ser i masło, gdy masło się rozpuści wymieszaj dokładnie wszystkie składniki za pomocą metalowej rózgi, następnie zdejmij z garnka.
- Do ciepłej mieszanki serowej dodaj 6 żółtek, delikatnie mieszając dodawaj jedno za drugim. Upewnij się, ze każde żółtko po dodaniu jest idealnie rozmieszane zanim dodasz następne.
- Używając sitko, przesiej 80 g mąki, delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
- Przecedź przez sitko masę serową, aby uzyskać jedwabistą teksturę.
- Zetrzyj skórkę z połowy cytryny bezpośrednio do przygotowanej masy, następnie wyciśnij dwie łyżki soku z cytryny i wymieszaj z masą sernikową.
- Wstaw brytfankę do gorącego piekarnika, wypełniając ją do połowy gorącą wodą.
- Następnie w czystej i suchej misce ubij białka zaczynając na średnich obrotach miksera przez 2 min bez cukru, następnie dodając po jednej trzeciej porcji cukru. Po dodaniu cukru zwiększ obroty miksera i ubijaj białka, aż do uzyskania sztywnej piany.
- Następnie używając rózgi, delikatnie wymieszaj jedną trzecią białek z masą serową, następnie dodaj kolejną porcję (jedną trzecią) i ponownie delikatnie wymieszaj. Uzyskaną w ten sposób masę sernikową dodaj do reszty ubitych białek i bardzo delikatnie połącz rózgą (zachowanie tej kolejności jest kluczowe).
- Masę sernikową umieść w przygotowanej tortownicy, zmniejszając temperaturę piekarnika do 160oC. Tortownicę wypełnioną masą sernikową umieść wewnątrz brytfanki z wodą.
- Piecz od 70 do 75 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150oC zapiekając następne 10 minut, lub do zazłocenia się wierzchu sernika.
- Wyłącz piekarnik, zostaw otwarte drzwiczki na 15-20 minut z sernikiem w środku. To bardzo ważna czynność, upewni Cię, że w wyniku nagłej zmiany temperatury sernik nie opadnie za bardzo (maksymalnie może opaść ok 5 cm). Po tym czasie, delikatnie wyjmij sernik z piekarnika, następnie za pomocą pasków papieru, wyjmij sernik z tortownicy (niezbędna pomoc drugiej osoby).
- Usuń papier, pozostawiając ten na spodzie sernika, wymieszaj dżem morelowy z gorącą wodą w małej miseczce. Za pomocą pędzla posmaruj wierzch sernika morelową pomadą. Wystudź sernik 1-2 godziny przed podaniem.
- Sernik możesz przechowywać w lodówce od 3 do 4 dni.
Smacznego!
Sushi Chef Agnes