Szukaj w serwisie

×
29 lipca 2017

Pomysł na obiad – knedle z truskawkami

Ponieważ do jesieni, a  co za tym idzie, sezonu na śliwki mamy jeszcze trochę czasu, dzisiaj przepis na Knedle z truskawkami.

Knedle to potrawa wywodząca się z Niemiec,  gdzie serwowana jest najczęściej ‘’na ostro”, z nadzieniem mięsnym lub szpinakowym. Jednak w  Polsce, knedle najbardziej znane są w wersji ‘’na słodko’’ – z truskawkami lub częściej ze śliwkami.

Knedle z truskawkami. Fot. TheFad

Knedle z truskawkami. Fot. TheFad

Składniki na 14 knedli:

1 kilogram ziemniaków (najlepsze są ubiegłoroczne, gdyż młode ziemniaki zawierają zbyt dużo wody)

6 łyżek mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 jajko

2 łyżki masła

3 łyżki bułki tartej

3 łyżki cukru

Knedle składniki. Fot. TheFad

Knedle składniki. Fot. TheFad

Przygotowanie:

Ziemniaki zwykle gotuję w ‘’mundurkach’’, i po wystudzeniu obieram, jednak dla tych mniej cierpliwych polecam ugotować obrane, pokrojone na mniejsze części ziemniaki. W tej opcji, warto dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej więcej.

W dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją i możemy dodać odrobinę oleju, wtedy będziemy pewni że knedle nam się nie posklejają.

Fot. TheFad

Fot. TheFad

W międzyczasie zajmiemy się owocami - truskawki obieramy z szypułek, płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Możemy już też zająć się przygotowaniem rumianej bułki tartej, którą polejemy ugotowane knedle.

Na patelnię wsypujemy bułkę tartą i delikatnie ją przyrumieniamy, dodajemy masło i smażymy jeszcze chwilę, uważając, aby się nie przypaliło. Odstawiamy z ognia, przed samym polaniem knedli, jeszcze bułkę tartą podsmażymy.

Po ostudzeniu, ziemniaki należy przecisnąć przez praskę lub dokładnie ubić tłuczkiem do ziemniaków tak, aby nie były wyczuwalne grudki.

Do ziemniaczanej masy, dodajemy jajko, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli.

Fot. TheFad

Fot. TheFad

Wyrabiamy ciasto, które przypominać będzie swoją konsystencją ciasto na kopytka.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm, szklanką wykrawamy okrągłe placuszki. Na środku każdego z nich umieszczamy truskawkę i dokładnie sklejamy, tak aby utworzyła nam się kuleczka z ciasta z truskawką wewnątrz.

Knedle z truskawkami. Fot. TheFad

Knedle z truskawkami. Fot. TheFad

Ulepione knedle, gotujemy partiami we wrzącej wodzie. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, powinno się gotować knedle około 3 minut.

knedle1

Ugotowane knedle, wykładamy na talerz, polewamy gorącą bułką tartą i posypujemy cukrem.

Smacznego!

Anna Frach/TheFad



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję