Szukaj w serwisie

×
14 marca 2017

Pomysł na obiad – „Mielone kotlety z brokułami”

Gdy będziecie mieli już dosyć ociekających tłuszczem schabowych, czy zatopionych w sosie rolad i zrazów - sięgnijcie po ten przepis.

Fot. Anna Frach/Thefad

Przepyszne mielone kotleciki w wersji fit najlepsze są z mięsa z indyka (ja użyłam wieprzowiny 5% tłuszczu) z brokułami i czosnkiem, pieczone w piekarniku.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Przepis otrzymałam od Oli Włodarczyk - Wencławiak, która stawia na zdrowe żywienie i ma zapas ciekawych i smacznych przepisów.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Z podanej ilości składników, zrobiłam 8 kotlecików.

Składniki:

500 gram mielonego mięsa z indyka lub chudego mięsa wieprzowego

1 brokuł - ok 450 gram

4 ząbki czosnku

1 mała cebula

1 łyżeczka oleju

1 jajko

1 łyżka mąki

sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na parze na półtwardo - wystudzić. Na patelni na łyżeczce oleju zeszklić cebulę, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Mięso mielone przełożyć do miski, dokładnie wyrobić na jednolitą masę z jajkiem, mąką i przyprawami. Dodać cebulę z czosnkiem i na końcu pokrojony w drobne kawałki brokuł.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi, formować kotleciki. Piec w piekarniku podgrzanym do 200 stopni Celsjusza prze około 30-40 minut.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Kotleciki można podawać z ziemniaczkami w mundurkach i dipem jogurtowo-czosnkowym, z ryżem i surówkami - w zasadzie, te klotleciki sprawdzają się świetnie z wszelkimi dodatkami.

Smacznego!

 



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:




Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję