Szukaj w serwisie

×
3 listopada 2016

Pomysł na obiad – Pizza Calzone

Calzone to włoska potrawa, przygotowywana na bazie solonego ciasta chlebowego, nadziewanego różnymi dodatkami i pieczona w piecu. Najczęściej nadzienie do calzone stanowią salami, szynka, mozzarella, ser ricotta, parmezan lub pecorino a także jajka.

Fot. TheFad

Fot. TheFad

Kosztując calzone w restauracjach, zapewne natkniecie się na jego różne odmiany. I tak przykładowo calzone pochodzące z Apulli, nazywane jest tam panzerotti  i jest nadziewane pomidorami i mozzarellą a następnie smażone na głębokim tłuszczu.

Sycylijska wersja calzone nazywa się cuddjiruni i jest nadziewana cebulą (czasem innymi warzywami jak ziemniaki czy brokuły) oraz anchois, oliwkami, serem i mortadelą.

W USA calzone są zazwyczaj wykonane z ciasta do pizzy i nadziewane wędliną, serem i warzywami.

Najpopularniejsze u nas ciasto na calzone zawiera mąkę, drożdże, oliwę z oliwek, wodę i sól.

Warto dodać, że wykonanie tej potrawy nie jest skomplikowane, a dodatkowo sami możemy dobierać składniki nadzienia.

Przepis na ciasto na 4 calzone

500 gram mąki tortowej

30 gram świeżych drożdży lub 10 gram drożdży suszonych

250 ml ciepłej wody

1 łyżeczka oleju

1 1/2 łyżeczka soli

pół łyżeczki cukru

Mąkę przesiewamy do miski, drożdże z cukrem rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłej wody i pozostawiamy na chwilę aż zaczną pracować.

Mąkę mieszamy z olejem, solą, drożdżami i pozostałą wodą i wyrabiamy miękkie ciasto.

Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę.

Nadzienie do calzone

200 gram sera mozzarella

150 gram salami

150 gram szynki

1 czerwona cebula

sos pomidorowy lub śmietanowy

Sposób wykonania

Przygotowane i wyrośnięte ciasto  podziel na 4 części. Z każdej z nich zrób kulkę, rozpłaszczą ją i rozwałkuj na placek o średnicy ok 22 cm.

Jedną połowę placka posmaruj sosem (pozostawiając nieposmarowany brzeg o szerokości ok 1.5 cm) i nakładaj farsz - pokrojone w kostkę salami, posiekaną cebulę i ser mozzarella. Farsz posyp ziołami - bazylią o oregano.

Placek z farszem złóż na pół, tworząc dużego pieroga. Dokładnie sklej brzegi a następnie zroluj je zawijając od brzegu ciasta w kierunku farszu.

Calzone ułóż na posypanej mąką blaszce i piecz w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku około 20 minut.

Smacznego!



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:




Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję