Szukaj w serwisie

×
17 września 2016

Pomysł na obiad – Babka ziemniaczana

Jeśli znudziły Wam się już tradycyjne placki ziemniaczane i chcielibyście odmiany - babka ziemniaczana może być wspaniałą alternatywą.

Babka ziemniaczana, fot. TheFad

Babka ziemniaczana, fot. TheFad

Największą popularnością potrawa ta cieszy się na wschodnich krańcach Polski oraz na śląsku, gdzie nazywana jest kartoflakiem.

Głównym składnikiem babki, jak sama nazwa wskazuje są ziemniaki ale nieodzowny jest również wędzony boczek i kiełbasa. Upieczona babka ma chrupiącą skórkę, jest aromatyczna, pachnie wędzonką i majerankiem i rozpływa się w ustach.

Świetnie smakuje polana kwaśną śmietaną i podana z ulubioną surówką.

Składniki na babkę ziemniaczaną:

1.5 kg ziemniaków

2 cebule

3 ząbki czosnku

2 łyżki mąki

20 dkg wędzonego boczku

20 dkg dobrej kiełbasy

2 jajka

łyżka majeranku

sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na "puch". Ta tarce lub w melakserze ścieramy również jedną cebulę oraz czosnek. Utartą masę przekładamy na sitko i czekamy aż odcieknie.

Na patelni smażymy na "chrupko" pokrojony w niedużą kostkę boczek i kiełbasę, pod koniec smażenia dorzucamy na patelnie jedną posiekaną cebulę i smażymy ją na złoty kolor.

Kiedy smażony boczek z kiełbasą ostygną, przekładamy wszystkie składniki do jednej miski i dokładnie mieszamy. Do masy ziemniaczanej dodajemy również 2 łyżki mąki, majeranek, sól i pieprz.

Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami.

Całość przekładamy do formy keksówki lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 2 godziny.

Smacznego!

Anna Frach, TheFad.pl



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję