Szukaj w serwisie

×
23 lipca 2016

Obiad 500kcal – Brązowy ryż z krewetkami

Zawsze myślałam, że dietetyczne dania są niesmaczne, brązowy ryż kłuje w zęby, a serwowane na diecie porcje są tak małe że się zagłodzę. Nic bardziej mylnego.

Ponieważ postanowiłam zrzucić kilka kilogramów, zaczęłam stosować dietę 1400kcl i wyszukuję smacznych i sycących posiłków – pasujących do mojej diety.

Ryż z krewetkami, fot. TheFad

Ryż z krewetkami, fot. TheFad

Dzisiaj na obiad przygotowałam danie z brązowego ryżu, krewetek, pomidorków i szpinaku. Jest pyszne i bardzo sycące, chociaż jak zobaczyłam 90 g ugotowanego ryżu to miałam szczere wątpliwości czy to na pewno porcja na 2 osoby. Ale uwierzcie, ledwo zjadłam swoją porcję.

Składniki na 2 porcje

90 g brązowego ryżu

240 g krewetek

2 ząbki czosnku

200 g pomidorków koktajlowych

60 g szpinaku świeżego lub mrożonego w liściach

30 g masła

2 łyżeczki miodu

sól, pieprz

Ryż z krewetkami, fot. TheFad

Ryż z krewetkami, fot. TheFad

Sposób przygotowania

Ryż ugotuj na sypko (brązowy ryż powinien być lekko twardy)

Na patelni rozpuść masło, dodaj krewetki (ja kupiłam duże, obrane krewetki, po obróbce termicznej) i po około 2 minutach dodaj przeciśnięty czosnek.

Pomidorki wymieszaj z miodem, wrzuć na patelnię obok krewetek. Dodaj szpinak. Całość podsmażaj delikatnie mieszając około 5 minut.

Ryż z krewetkami, fot. TheFad

Ryż z krewetkami, fot. TheFad

Na ugotowany ryż wyłóż, szpinak, pomidorki i krewetki. Polej powstałym z masła, miodu i soku z pomidorków sosem.

1 porcja = 490kcal

Smacznego!

Anna Frach, TheFad.pl



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję