Szukaj w serwisie

×
19 lutego 2020

Kruche, delikatne faworki na Tłusty czwartek. Super przepis

Myli się ten, kto myśli że te złote i rozkosznie chrupiące smakołyki, znane są tylko w naszym kraju. Otóż nie!

Faworki - z angielska Angel Wings czyli skrzydła anioła, znane są w wielu krajach świata i posiadają wiele wariantów wykonania. Popularne są między innymi w Niemczech, Francji, Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii oraz we Włoszech, gdzie wedle tradycji, w piątek 13-go, aby uniknąć pechamężowie obdarowują tymi słodkościami, swoje żony .

W Polsce  faworki i pączki tradycyjnie smażymy w czasie karnawału i na Tłusty Czwartek lub na ostatki, czyli we wtorek przed Środą Popielcową. Wyrabiane są z ciasta śmietanowego zbijanego i smażone jak pączki.

Z takiego samego ciasta robi się także tzw. róże karnawałowe.

Jako że czas nagli i trzeba się zdecydować czy z okazji Tłustego Czwartku będziemy smażyć pączki czy faworki - dzisiaj przepis na fantastycznie kruche i delikatne faworki. Zróbcie ich dużo, bo znikają w mgnieniu oka!

Składniki na 4 talerze faworków:

  • 500 g mąki pszennej  
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka spirytusu (lub 2 łyżki wódki)
  •  300 g  gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • tłuszcz do głębokiego smażenia (np. olej lub smalec)
  • cukier puder do posypania

Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Uformować kulę i  odłożyć zawinięte w folię ciasto na 30 minut by zmiękło i odpoczęło.

Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Należy wtłoczyć w ciasto jak nawięcej powietrza. Następnie ciasto rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem, czynność powtarzamy. Po skończeniu, ciasto należy owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 20 minut.

Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, i wycinać  prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór.

Fot. Anna Frach, thefad.pl

Smażyć w gorącym tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na ręczniczku papierowym. Ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Anna Farch, TheFad.pl



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję