Szukaj w serwisie

×
6 lutego 2018

Kto szuka ten znajdzie – czyli przepis na najlepsze pączki z różą!

Mówią że kto szuka ten znajdzie (albo mu podpowiedzą gdzie jest). Tak było i ze mną. Od kilku dni szukam przepisu,  na naprawde Super pączki,  i dzięki Magdzie, taki przepis otrzymałam, a za jej zgodą dzielę się nim z wami.

Fot. Magdalena Pokorska

Popatrzcie tylko na zdjęcia - pączki z tego przepisu są rumiane, kształtne, świecące lukrem, mocno nadziane różaną marmoladą i.... pulchne!

Fot. Magdalena Pokorska

Z poniższego przepisu Magda upiekła 37 pączków.

Składniki:

500 ml mleka

1 kg mąki typ 500 (wrocławska)

1 jajko + 6 żółtek

100 gram masła

100-150 gram cukru

cukier waniliowy

szczypta soli

40 ml alkoholu (u Magdy amaretto)

1 łyżka octu

100 gram świeżych drożdży

Olej lub smalec do smażenia (oleju ok 1.5 litra)

300 gram marmolady różanej do nadziewania pączków

W pierwszej kolejności należy przygotować rozczyn drożdżowy. W tym celu, do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki i zalewamy letnim mlekiem. Rozczyn należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż zacznie "pracować" i zwiększy swoją objętość.

Po 15 minutach gdy rozczyn zaczął już rosnąć, dodajemy do niego resztę cukru, cukier waniliowy, sól, 1 całe jajko, roztopione i ostudzone masło, alkohol i ocet.  Masę dokładnie wymieszać  a następnie dodwać do niej pozostałą mąkę na przemian z żółtkami.  Trochę mąki i 1 żółtko i tak do wyczerpania składników.  Gdy wszystkie składniki już się połączyły, wtrabiamy ciasto przez około 15 minut. Po tym czasie ciasto pieknie odchodzi od ręki i ścianek miski, a na powierzchni wytworzą sie pęcherzyki powietrza. Ciasto powinno być lepkie, ale musi odchodzić w miare łatwo od ręki.

Miskę z wyrobionym ciastem odstwiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce, do czasu aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat kuchenny. Odrywaćod ciasta nieduże kawałki, rozpłaszczyć, na środek każdego placka  nałożyć łyżeczkę marmolady i dokładnie skleić. Uformować pączki a następnie układać je do wyrośnięcia na podsypanej mąką blaszce. Pączki przykrywamy sciereczką i pozostawiamy na około 15 minut.

W garnku rozgrzewamy olej do około 170 stopni Celsjusza, aby sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia, można wrzucić do oleju kawałek surowego ciasta  - w momencie jak wypłynie i się zrumieni,możemy zacząć smażyć pączki. Bardzo ważna jest temperatura oleju, gdyż zbyt gąrący olej sprawi że pączki zrumienią się z wierzchu a pozostaną surowe w środku, a gdy olej będzie zbyt chłodny, pączki będą zbyt nasączone olejem który wchłoną jak gąbka. Pączki samżymy ok 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy pączki na kuchennym, papierowym ręczniku a następnie polewamy lukrem.

Fot. Magdalena Pokorska

Lukier Magdy to cukier puder z gorącą wodą i amaretto ucierany aż do usykania porzadanej konsystencji.

Autorem przepisu jest Magdalena Pokorska

Dziękujemy i życzymy smacznego!

Anna Frach, TheFad.pl

 



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:




Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję