''Powiedz mi, co jesz, a powiem Ci, kim jesteś", autorem tych słów jest twórca "Filozofii smaku'', francuski pisarz - Jean Anthelme Brillat-Savarin. Nie mylił się, bo jak się okazuje, to co lubimy jeść, wiele mówi o naszym charakterze.
Teoria o powiązaniu preferencji smakowych z osobowością, wcale nie jest wyssana z palca. Jej twórcą jest amerykański neurolog dr Alen Hirsch, który od lat zajmuje się badaniem smaku i powonienia. Przetestowanie prawie 20 tysięcy ochotników, pozwoliło mu dokładnie określić charakter badanych osób oraz ich upodobania smakowe.
Przekąski
Krakersy – lubią osoby rozważne w działaniu, a przy tym lubiące samotność. To interesujące osoby o licznych zainteresowaniach, ciekawi rozmówcy.
Chipsy ziemniaczane – lubią osoby ambitne, takie które potrafią wiele poświęcić i ciężko pracować by odnieść sukces.
Orzeszki – lubią ludzie łatwi w kontaktach, otwarci i wyluzowani. Takie osoby lubią zmiany, irytuje ich monotonnia.
Popcorn – przeciętny wielbiciel popcornu to osobnik skromny i miły, a przy tym ofiarny. Potrzeby innych zawsze są u niego na pierwszym miejscu.
Nachos – lubią osoby o dużym poczuciu sprawiedliwości, lubiące porządek i punktualność.
Słone paluszki – lubią lekkoduchy. Wolą się bawić, niż ciężko pracować czy snuć plany na przyszłość.
Przyprawy
Czosnek, pieprz, goździki, szafran – lubią lidzie spolegliwi i bezkonfliktowi, potrzebujący akceptacji.
Sól – jest ulubioną przyprawą ludzi małopraktycznych, chodzących z głową w chmurach. Takie osoby są bierne, nie wierzą że mogą wziąć swój los we własne ręce.
Curry – wielbiciele curry traktują życie bardzo poważnie. To realiści, logicznie myślący, oraz przewidujący i planujący każdy swój krok.
Sezam, tymianek – lubią pesymiści i hipochondrycy, którzy wszystkim się przejmują i widzą świat w czarnych barwach.
Papryka, bazylia – to przyprawy dla ludzi których cechuje duża wyrozumiałość. Nie wymagają wiele od życia ani też nie gonią zbytnio za sukcesami. Szybko zapominają o urazach.
Smaki
Potrawy słodkie, są lubiane przez osoby bujające w obłokach, skłonne do romantycznych uniesień i marzycielskie. Takie osoby, myślą przede wszystkim o innych. Zdecydowanie powinny wybierać partnera starszego od siebie, który byłby dla nich podporą we wspólnym życiu. Ludzie, którzy uwielbiają słodycze, zazwyczaj są ugodowi i chętni do współpracy. Częściej służą pomocą i są bardziej hojni od tych, którzy za słodkim nie przepadają.
Potrawy kwaśne, lubią osoby pewne siebie lub wręcz zarozumiałe, szybko zawierające przyjaźnie; ponadto rozrzutne, bardzo eleganckie, przedkładające pracę umysłową nad fizyczną, kochliwe, lecz odpowiedzialne.
Potrawy słone, lubią osoby chciwe, które więcej biorą, niż dają, ale za to pracowite i niezależne. Są też zazwyczaj bardzo wyluzowane, ale jednocześnie podatne na wpływy innych. Nawet, jeśli się z czymś nie zgadzają, pozwalają, żeby się to wydarzyło, a dopiero wtedy wyrażają swoją opinię
Ostre przyprawy i pikantne sosy lubią ludzie, którzy są lepszymi słuchaczami niż mówcami, czują się dobrze w roli naiwnych i poszkodowanych; są skryci i najczęściej kochają się raz w życiu.Jeśli lubisz pikantne dania, można cię uznać za ryzykanta. Wiele osób uważa, że amatorzy ostrego jedzenia potrzebują w życiu adrenaliny, bo tylko ona sprawia, że czują się lepiej. Gdy jesz coś pikantnego, palący ból, który przy tym odczuwasz, podnosi twój poziom adrenaliny.
Potrawy powszechnie uważane za niezbyt smaczne, lubią osoby cierpliwe i uległe. Takie osoby, chociaż świetnie wykonują swoją pracę, z powodu braku ambicji nigdy nie będą awansować. Jako partnerzy uczuciowi mogą być dokuczliwi; natomiast ci, którzy mają szczególne upodobania, są indywidualistami.