Wegetarianizm i weganizm to od dłuższego już czasu, bardzo modne trendy w żywieniu. Mają sporą grupę zwolenników, ale medycy i przeciwnicy biją na alarm, gdyż weganie eliminują ze swojej diety wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego - w tym nabiał. A warto wiedzieć, jaki wpływ na nasz organizm mają na przykład jajka.
Jajka zapewniają na ochronę przed wieloma chorobami, powodują lepsze samopoczucie i
Jedzenie jajek wzmacnia kości - są bogate w witaminę D i wapń. Witamina D reguluje wchłanianie wapnia i fosforu w organizmie, które zapewniają nam silne kości i zęby.
Jedzenie jajek pomaga w przyroście mięśni. Ilość białka w dwóch jajkach jest równoważne jednej porcji mięsa. W ten sposób jaja zapewniają korzyści zdrowotne związane ze spożywaniem mięsa, ale bez dodatkowego zbędnego tłuszczu.
Jajka zawierają składniki odżywcze, zapewniające wzrost organizmu - ryboflawinę, kwas foliowy, fosfor, żelazo, selen, magnez, witaminy A, E i B6
Spożywanie jajek pomaga w obniżeniu masy ciała - są bowiem źródłem składników odżywczych oraz witamin, które zawierają znaczną ilość kalorii niezbędnych naszemu organizmowi każdego dnia, przez co ograniczamy nasze posiłki.
Zjedzenie 3 jajek na śniadanie w znaczącym stopniu powoduje, że w ciągu dnia mamy mniejszą ochotę na podjadanie.
Jajka zapewniają dobry wzrok - żółtka jaj zawierają duże ilości luteiny i zeaksantyny, który zmniejsza ryzyko zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Jaja są także bogate w witaminy A, której niedobór powoduje ślepotę.
Jajka zawierają wysokiej jakości białko, które jest bardzo istotne przy odchudzaniu, kształtowaniu mięśni, a także w kontrolowaniu nadciśnienia. Jedno duże jajko zawiera 6 gramów białka.
Spożywanie jajek może się przyczynić do zmniejszenia ryzyka występowania chorób serca.