Zawsze myślałam, że dietetyczne dania są niesmaczne, brązowy ryż kłuje w zęby, a serwowane na diecie porcje są tak małe że się zagłodzę. Nic bardziej mylnego.
Ponieważ postanowiłam zrzucić kilka kilogramów, zaczęłam stosować dietę 1400kcl i wyszukuję smacznych i sycących posiłków – pasujących do mojej diety.
Dzisiaj na obiad przygotowałam danie z brązowego ryżu, krewetek, pomidorków i szpinaku. Jest pyszne i bardzo sycące, chociaż jak zobaczyłam 90 g ugotowanego ryżu to miałam szczere wątpliwości czy to na pewno porcja na 2 osoby. Ale uwierzcie, ledwo zjadłam swoją porcję.
Składniki na 2 porcje
90 g brązowego ryżu
240 g krewetek
2 ząbki czosnku
200 g pomidorków koktajlowych
60 g szpinaku świeżego lub mrożonego w liściach
30 g masła
2 łyżeczki miodu
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ryż ugotuj na sypko (brązowy ryż powinien być lekko twardy)
Na patelni rozpuść masło, dodaj krewetki (ja kupiłam duże, obrane krewetki, po obróbce termicznej) i po około 2 minutach dodaj przeciśnięty czosnek.
Pomidorki wymieszaj z miodem, wrzuć na patelnię obok krewetek. Dodaj szpinak. Całość podsmażaj delikatnie mieszając około 5 minut.
Na ugotowany ryż wyłóż, szpinak, pomidorki i krewetki. Polej powstałym z masła, miodu i soku z pomidorków sosem.
1 porcja = 490kcal
Smacznego!
Anna Frach, TheFad.pl