Szukaj w serwisie

×
2 kwietnia 2021

Wielkanocny żurek z chrzanem à la Adam Szejnfeld

Adam Szejnfeld

Adam Szejnfeld

Żurek, to nie taka sobie zupa. To sztuka, to poezja, to muzyka….Trzeba uważać, a by go nie schrzanić!

Wiem, wiem. Jeszcze jest trochę czasu, ale żurek…. to nie taka sobie zupa. To sztuka, to poezja, to muzyka…. Trzeba więc najpierw poćwiczyć i jak coś nie pójdzie dobrze, to powtórzyć. Zwłaszcza, że nie chodzi o taki sobie żurek, ale z… chrzanem. Trzeba uważać, a by go nie schrzanić!

Już więc z Zosią podrzucamy Wam przepis, abyście mogli – w razie niepowodzenia – naprawić błędy i u słyszeć od rodziny i znajomych, że jest…. obłędny

Żurek z chrzanem.

Składniki:

2 białe kiełbaski

10 dkg wędzonego boczku

5 kiełbasek parzonych

1 pietruszka

2 marchewki (średnie)

mały kawałek selera

por

cebula

3 - 4 ziemniaki (niekoniecznie)

ząbek czosnku

2 szklanki żurku

2 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

2 łyżeczki majeranku

2 jajka

100 g śmietany

4 łyżeczki chrzanu

sól

pieprz

koperek

Warzywa obrać, umyć, pokroić. Wrzucić do garnka z surową kiełbasą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalać wszystko wodą - tak żeby zawartość była przykryta i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Dodać kiełbaski parzone i gotować dalej przez 10 minut.

Odcedzić wywar (warzyw nie wyrzucać). Boczek drobno pokroić, usmażyć, na maśle, na patelni. Cebulę z czosnkiem zeszklić na drugiej. Dodać do przecedzonego wywaru (bez boczku). Dodać żurek, białe warzywa, majeranek - zagotować. Potem wszystko zmiksować.

Śmietanę zmieszać z chrzanem, doprawić solą i pieprzem, dodać do żurku. Zmiksować. Podgrzać zupę i podawać z wcześniej ugotowanymi jajkami na twardo, boczkiem, pokrojonymi kiełbaskami, marchewką w plasterkach i zieleniną.

Smacznego!



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję