Miały być paszteciki, ale jak sobie przypomniałam ostatnią batalię z zawijaniem i krojeniem tych rulonów z ciasta wypełnionych farszem, to odpuściłam. Bułeczki wyglądają schludniej, cieszą oko, złocistym kolorem. Dla urozmaicenia posypałam je makiem, ale również można wykorzystać do tego celu czarnuszkę lub kminek..
Z podanej porcji przygotowałam 20 malutkich bułeczek.
Składniki na ciasto:
280 gram mąki pszennej
150 ml letniego mleka
30 gram rozpuszczonego masła
5 gram drożdzy suchych
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
3 sztuki dobrej kaszanki
pół czerwonej cebuli
pół białej cebuli
łyżeczka oleju
1 łyżeczka majeranku
pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
pieprz, sól do smaku
Masło rozpuścić, zmieszać z mekiem i cukrem. Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i jajkiem. Dodać mleko z masłem i cukrem. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Przygotowane ciasto, włożyć do podsypanej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 90 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Teraz przygotowujemy farsz. Cebule drobno siekamy, podsmażamy na oleju. dodajemy pozbawioną osłonek kaszankę i razem podsmażamy. Doprawiamy majerankiem i zielem angielskim. W razie konieczności jeśli kaszanka jest zbyt mało pikantna możemy farsz posolić i popieprzyć. Farsz pozostawiamy do ostudzenia.
Wyrośnięte ciasto ponownie, dokładnie wyrabiamy. Formujemy wałek i dzielimy go na około 20 kawałków. Każdy kawałek dokładnie rozpłaszamy lub delikatnie rozwałkowujemy na placuszek, na środku układamy farsz i formujemy coś na kształt sakiewki. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze skrętem do dołu.
Uformowane bułeczki, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie, bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem lub rozpuszczonym masłem, posypujemy makiem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 30-35 minut.
Bułeczki wyśmienicie pasują jako dodatek do barszczu albo jako zwykła przekąska. W wersji z nadzieniemz kaszanki są fajną alternatywą dla popularnych pasztecików z mięsem czy z kapustą.
Smacznego!
Anna Frach, TheFad.pl