Szukaj w serwisie

×
15 marca 2017

Nietypowe zachcianki kobiet w ciąży

Śledź  i tort, ogórek kiszony i kanapka z dżemem,  plus oczywiście jedzenie za dwóch  - dieta i zachcianki kobiet w ciąży niejednego męża czy partnera wprawiają w osłupienie.

O tym, że kobiety w ciąży mają tak zwane ''smaki'', wiadomo od dawna, ale w dzisiejszych czasach, powiększył się znacznie pochłaniany przez nie asortyment. Skorupki jajek, mydło,czy kreda to faktycznie ekstremalna jazda bez trzymanki.  Ale nie tylko. Sprawdźcie, co jeszcze zjadają chętnie przyszłe mamy.

Brytyjscy naukowcy przeprowadzili badania na zlecenie firmy ECigaretteDirect, i udowadniają, że z pokolenia na pokolenie ciążowe zachcianki kobiet stają się coraz częstsze i bardziej wymyślne. 50 lat temu zaledwie 30 % pań wyrażało dziwne potrzeby, których nie miały przed zajściem w ciążę, teraz sprawa dotyczy już trzech czwartych kobiet ankietowanych przez portal społecznościowy gurgle.com

Badanie okazują, że panie chętnie sięgają po pikle z masłem orzechowym, tuńczyka z bananem, smażone jajka z sosem miętowym. Ale na tym nie koniec. Kobiety sięgają również  po rzeczy niejadalne...

Żywieniowe zachcianki kobiet nie są problemem, o ile nie rujnują tak ważnej dla zdrowia matki i dziecka diety. Czasem jednak kobiety zadziwiają. W ankiecie dotyczącej swoich niecodziennych potrzeb, które pojawiły się w czasie ciąży, panie wymieniały także zupełnie niejadalne rzeczy, takie jak: kreda, popiół, mydło. Podjadanie pasty do zębów to przy tym pestka...

Lukrecja to słodkości o charakterystycznym, anyżowym smaku, popularne głównie w krajach skandynawskich.  Nie wszyscy je lubią, a niektórzy wręcz nie cierpią ich smaku. Co ciekawe, ciężarne kobiety dosłownie je pochłaniają, jest to o tyle dziwne, że często przed zajściem w ciążę nie przepadały za tym przysmakiem.

Potrzeba jedzenia rzeczy niejadalnych i odkrywanie nowych smaków, to tylko cześć szerokiego spektrum kobiecych zachcianek. Ciężarne zdają się mieć upodobanie do dziwnych faktur, odpowiednio gładkich lub szorstkich tkanin oraz do... zapachów. Respondentki twierdziły, że napada je nieodparta chęć wąchania torebek herbaty, szamponów, kosmetyków, a nawet... wilgotnych ścian.

Spora grupa ankietowane pań w czasie ciąży miały apetyt na owoce morza i ryby. Według danych, najpopularniejszym przysmakiem są jednak nie przysłowiowe śledzie w oleju (jedzone czasem z kisielem), lecz sardynki. Dieta obfitująca w owoce morza jest oczywiście bardzo zdrowa, jednak specjaliści twierdzą, że dziwne upodobania trudno czasem powiązać ze zwiększonym w czasie ciąży zapotrzebowaniem na pewne składniki pokarmowe.

To, że kobiety uwielbiają lody, wie każdy. W czasie ciąży panie mają mniejsze wyrzuty sumienia i porzucają swoje przyrzeczenia dietetyczne. Nie dziwi nas więc fakt, że z chęcią pałaszują swój przysmak. Nie wiadomo jednak skąd bierze się ich upodobanie do ssania i przykładania sobie do ciała kostek lodu. Jedno jest pewne, to akurat jedna z najmniej kalorycznych zachcianek...

Fiona Ford z Centrum Dietetyki Ciążowej Uniwersytetu Sheffield, w swoim komentarzu podkreśla, że obecnie zachcianki kobiet są powszechniejsze, gdyż mają dostęp do większej ilości produktów i dzięki temu mogą łatwiej wyrazić swoje potrzeby.




Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję