Szukaj w serwisie

×
22 stycznia 2017

Sól poprawia smak wina, twierdzą eksperci

Jeśli kupiłeś tanie wino z tak zwanej "niżeszj półki", możesz poprawić jego smak, dodając do kieliszka kilka ziarenek soli twierdzą eksperci.

Do tej pory, sól służyła mi jedynie do odplamiania zalanego czerwonym winem obrusu. Ale jak twierdzą eksperci, jest to również tani i szybki sposób, aby poradzić sobie z niezbyt udanym zakupem, kiedy poskąpiliśmy na zdobrej jakości trunek.

W opublikowanym przez The Wall Street Journal artykule, Nathan Myhrvold wykazuje, że dadanie soli do niezbyt smacznego wina może zrównoważyć i poprawić jego smak.

Metodę tą wypróbował najpierw na organizowanym przez siebie przyjęciu, na którym dodał sól do niezbyt udanego Caberneta. Smak wina po tym zabiegu był tak dobry, że po chwili jak twierdzi "wszyscy zebrani przy stole goście robili to samo".



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję