Szukaj w serwisie

×
20 lipca 2017

Pyszne placuszki z płatków owsianych

Najbardziej lubię racuchy - takie prawdziwe, drożdżowe i puchate, które podczas smażenia rosną i rosną na patelni. Posypane cukrem pudrem mogą być podawane na śniadanie, na deser albo jeśli lubicie obiady na słodko - właśnie na obiad.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Ale co zrobić - latka lecą a z nimi i kilogramów przybywa - czas powiedzieć dosyć i zacząć myślec o zdrowym odżywianiu.

Poniższy przepis na placuszki z płatków owsianych, zaczerpnięty jest z angielskiej diety Slimming World. Placuszki są zdrowe - w wersji ze słodzikiem i smażone na frylight (tłuszcz w sprayu - w 1 jednym psiknięciu 1 kcal) zawierają 291 kcal w porcji.

 

Z podanego przepisu przygotujecie placuszki dla 2 osób, u mnie to 18 sztuk.

80 gram płatków owsianych
100 ml chudego mleka
3 jajka
cukier wanilinowy (lub extrat z wanilii)
2 łyżki cukru (u mnie słodzik)
tłuszcz do smażenia (u mnie frylight)
Owoce - banany, brzoskwinie lub jagodowem(truskawki, maliny, jagody)

Płatki owsiane zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 5 miunt. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka, cukier i cukier wanilinowy dodajemy do mieszanki płatków z mlekiem i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę - całość delikatnie łączymy.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Na spryskaną tłuszczem patelnię, nakładamy niewielkiej wielkości placuszki i smażymy na rumiano z dwóch stron.
Ciepłe podajemy wedle uznania - z cukrem pudrem, miodem, jogurtem czy syropem, oraz owocami. Prawdziwa dowolność w serwowaiu i dekoracji.

Smacznego!

Anna Frach, TheFad.pl



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję