Szukaj w serwisie

21 kwietnia 2020

List otwarty KOD UK w sprawie głosowania Polonii w UK

W związku ze zbliżającymi się wyborami prezydenckimi i niepewnością, jaka im wciąż towarzyszy, Komited Obrony Demokracji w Wielkiej Brytanii wystosował list otwarty, skierowany do polskich służb dyplomatycznych.

Ambasador Arkady Rzegocki
Konsul Generalny w Londynie Mateusz Stąsiek
Konsul Generalny w Belfaście Paweł Majewski
Konsul Generalny w Edynburgu Ireneusz Truszkowski
Konsul Generalny w Manchesterze Leszek Rowicki
Szanowny Panie Ambasadorze,
Szanowni Panowie Konsulowie,

W imieniu Polonii zamieszkałej na terenie Zjednoczonego Królestwa, pragniemy wyrazić głębokie zaniepokojenie perspektywą przeprowadzenia wyborów prezydenckich 10 maja 2020, a także projektem zmian w sposobie głosowania w tych wyborach podczas epidemii koronawirusa. Do pierwszej tury pozostał mniej niż miesiąc, a wciąż nie jest jasny sposób przeprowadzenia głosowania. Szczególnie wiele wątpliwości dotyczy udziału wyborców przebywających poza granicami Polski, zarówno osobiście, jak i również w proponowanych wyborach korespondencyjnych.

Aby wynik wyborów był ważny, muszą one być powszechne, równe, bezpośrednie i przeprowadzone w głosowaniu tajnym (Art. 127 Konstytucji RP). Na tej podstawie, jako obywatele Polski przebywający za granicą, mamy prawo do wzięcia udziału w wyborach na takich samych zasadach, jak osoby przebywające w Polsce. Mamy wątpliwości, czy w obliczu chaosu, w jakim się znaleźliśmy, te zasady będą spełnione, zarówno w kraju, jak i za granicą.

Według informacji docierających do nas poprzez media, rząd RP mimo wszystko prowadzi przygotowania do wyborów, a Sejm RP (z naruszeniem Konstytucji, regulaminu Sejmu oraz orzecznictwa Trybunału Konstytucyjnego) proceduje zmiany w kodeksie wyborczym. Zakładając, że majowe wybory mogą się jednak odbyć, zwracamy się z prośbą o udzielenie następujących informacji w trybie dostępu do informacji publicznej:

1. Co robi służba dyplomatyczna, by zapewnić gwarantowaną konstytucją powszechność wyborów wśród brytyjskiej Polonii?
  2. W przypadku zmiany warunków lub terminu na takie, które pozwolą na wybory bezpośrednie:
  • w jakiej liczbie i gdzie dokładnie zostaną utworzone obwodowe komisje wyborcze?
  • jak przebiega rekrutacja na członków OKW, a także rejestracja mężów zaufania i obserwatorów społecznych?
  • kiedy zostanie otwarta rejestracja wyborców?
  1. Przy obecnie obowiązujących ograniczeniach nie będzie możliwe przeprowadzenie wyborów bezpośrednich w Zjednoczonym Królestwie. Czy będzie możliwe w takim razie głosowanie korespondencyjne, i jeśli tak, to:
  • kiedy i w jaki sposób można zgłaszać wnioski o doręczenie pakietu wyborczego?
  • kto i gdzie będzie odbierał pakiety wyborcze od wyborców?
  • jak dokładnie będzie przebiegało otwieranie kopert i liczenie głosów?

Biorąc pod uwagę trudności w organizacji wyborów jesienią 2019 r. zaobserwowane przez nasze stowarzyszenie, w warunkach, gdy zasady i terminy były ogólnie znane i cały proces odbył się zgodnie z pierwotnie wyznaczonym harmonogramem, chcielibyśmy wyrazić obawę, że w związku z chaosem legislacyjnym i ograniczeniami obowiązującymi na Wyspach, stracimy szansę na udział w wyborach. Mamy nadzieję, że Ambasada i Konsulaty zrobią, co w ich mocy, by godnie reprezentować interesy Polonii i zapobiegną takiej sytuacji.

Z poważaniem,

Zarząd stowarzyszenia KOD UK