Szukaj w serwisie

×
14 września 2017

Jak przyrządzić wyjątkową kawę? Zdradzamy podstawowe zasady baristów

W zaciszu własnego domu można przyrządzić wyjątkową kawę, tak jak profesjonalny barista. 90 proc. smaku zyskujemy świeżym zmieleniem. Co zresztą? Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad.

Jak przyrządzić wyjątkową kawę?

Fot. Anna Frach/ TheFad.pl

- Nie ma jednego przepisu na idealną kawę, bo każdy z nas jest inny i mamy różne preferencje smakowe, ale są ogólne zasady, które należy stosować. Bardzo dobrze jest zmielić kawę bezpośrednio przed zaparzeniem. Musimy mieć te odrobinę wiedzy np. jaką grubość mielenia do jakiej metody parzenia. Taka ogólna zasada mówi, że im dłuższy kontakt z wodą podczas parzenia tym grubsze może być mielenie – mówi newsrm.tv Agnieszka Rojewska, trener baristów.

Kolejna zasada dotyczy kawy z mlekiem. Najpierw powinno się zaparzyć kawę a dopiero później dodać mleko. Czemu taka kolejność jest ważna i co się stanie jeżeli zrobimy to odwrotnie? – Jest to dozwolona technika. trzeba pamiętać tylko, że mleko najlepszą konsystencję i smak ma póki piana i mleko są ze sobą wymieszane. Jeżeli wlewamy odwrotnie, pozwalamy mleku się rozwarstwiać. Tworzymy warstwę piany i mleka i tracimy tą fajną piankową konsystencję. To jest oczywiście kwestia wyboru – wyjaśnia Agnieszka Rojewska.

Każde inne dodatki poza mlekiem dodajemy do kawy na końcu. Znaczenie ma też temperatura wody, w której parzymy kawę. Powyżej 95 stopni naszą kawę spalimy, poniżej 90 stopni będzie niedoparzona i może być cierpka i kwaśna.

 

Newsrm.tv



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję