Szukaj w serwisie

×
24 sierpnia 2016

Dlaczego warto jeść kasze?

"Kasza kłuje w zęby", zwykło się mawiać i przez lata świetności ziemniaków a później makaronów, kasza by mocno niedoceniana. Dzisiaj mamy większą świadomość tego co jemy, a kasza czy brązowy ryż stały się świetnym zamiennikiem w wielu dietach.

groats.237122726_std

Kupując kasze, warto wybierać jak najmniej przetworzone - całe, niełamane, nieprażone. Grube, czyli krupy (pęczak, gryczana i jaglana), nie będą tak jak drobne pozbawione warstwy aleuronowej.

Co oznacza ta nazwa? Warstwę komórek znajdujących się pod zewnętrzną skórką ziaren zbóż, bogatą w białko, witaminy z grupy B i składniki mineralne, takie jak fosfor, wapń i żelazo. Kasze łamane (m.in. krakowska), które otrzymuje się, łamiąc lub tnąc wyłuskane ziarno, są nieco mniej wartościowe.

Warto pamiętać że najmniej cenne są kasze drobne (kuskus i manna oraz płatki), powstające w wyniku polerowania i obłuszczania uprzednio połamanych ziaren.

Nie warto kupować kasz w plastikowych woreczkach, gdyż często rozgotowuje się ją na papkę, pozbawiając wartości odżywczych i podwyższając jej indeks glikemiczny.

Jak gotować kasze

Na szklankę gryczanej lub krakowskiej weź dwie szklanki wody, na szklankę pęczaku - trzy, na szklankę jaglanej, jęczmiennej (perłowej i mazurskiej) - dwie i pół. Dodaj łyżkę masła, by ziarenka się nie posklejały. Gotuj pod przykryciem przez ok. 15-20 min.

Warte polecenia są tak zwane ekokasze, są one niewiele droższe od tradycyjnych, bo zboża bardzo chłoną nawozy sztuczne i środki ochrony roślin. Na szczęście kasza znów zaczyna być modna, sięgają po nią zwolennicy zdrowego jedzenia i smukłej sylwetki. Kasze są niskokaloryczne (np. 100 g gryczanej ma 336 kcal, ale przed ugotowaniem! Po ugotowaniu, kiedy napęcznieje, zawiera tylko ok. 100 kcal). Są sycące, trawimy je powoli, więc dłużej czujemy się najedzeni.

Spożywanie grubych kasz zapobiega nowotworom jelita grubego oraz - ze względu na dużą zawartość żelaza - anemii. Jednak żelazo pochodzące z mięsa jest lepiej przyswajalne niż to z kaszy. Dlatego powinno się ją jeść np. z brokułami lub surówką z kiszonej kapusty - mają one witaminę C, która zwiększa wchłanianie żelaza.

Gdyby Polacy jedli tyle kaszy co ziemniaków, byliby szczuplejsi, spokojniejsi, mieli ładniejszą skórę i włosy, lepszą odporność i rzadziej chorowaliby na raka oraz nadciśnienie. Nikt wtedy nie zalecałby diety śródziemnomorskiej, a "dietę polską". I wszyscy zamiast sushi zajadaliby się kashi!

Trochę o różnych rodzajach kasz

Jaglana (100 kcal*) - wytwarza się ją z prosa, jest bogata w żelazo i krzem. Polecana alergikom, może być jedzona przez bezglutenowców. Działa przeciwgrzybiczo. Ma właściwości ogrzewające i oczyszczające. Pomaga w problemach z prawidłowym trawieniem i cukrzycą.

Kukurydziana (145 kcal) - nie jest tak zdrowa jak jaglana czy gryczana. Powstaje z przemiału kukurydzy. Zawiera beta-karoten, który niszczy wolne rodniki i nadaje skórze piękny, brzoskwiniowy odcień.

Jęczmienna (109 kcal) - spośród kasz jęczmiennych (pęczak, kasza jęczmienna perłowa, znana jako "kasza mazurska", oraz kasza jęczmienna łamana) najwyższą wartość odżywczą ma pęczak. Kasze jęczmienne zawierają dużo błonnika rozpuszczalnego o wyjątkowych właściwościach obniżania poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Przeciwdziałają też zaparciom. Ponieważ lekko chłodzą organizm, można jeść je podczas gorączki. Mają również działanie moczopędne. Jednak grube gatunki kaszy są ciężkostrawne i mogą działać drażniąco na śluzówkę jelit.

Gryczana (102 kcal) - nie powstaje ze zboża, ale z gryki (rośliny rdestowatej). Jest bogata w białko i składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo, cynk, fosfor, potas i miedź, oraz witaminy B1, B2 i PP. Pierwsza pomoc w odchudzaniu - oczyszcza jelita, pobudza przemianę materii, można ją jeść do woli. Szczególnie cennym składnikiem gryczanej jest rutyna, czyli witamina P. To przeciwutleniacz, który neutralizuje wolne rodniki odpowiedzialne za niszczenie żył i tętnic oraz powstawanie nowotworów. Ale uwaga, jest go dużo wyłącznie w kaszy niepalonej. Proces palenia obniża zawartość rutyny aż czterokrotnie!

Płatki owsiane (140 kcal) - to też kasza! Najlepiej kupować jak największe, tzw. górskie. Są bogatym źródłem błonnika, który przyczynia się do obniżania poziomu cholesterolu we krwi i reguluje pracę przewodu pokarmowego.



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję