Szukaj w serwisie

×
28 lipca 2017

Deser na niedzielę – Ptysie z bitą śmietaną

Zaczyna się weekend, zapewne w wielu domach pojawią się goście i dylemat...., czym tym razem ich zaskoczyć? Polecam Wam ptysie. Są pyszne, lekkie jak chmurka i wyjątkowo proste w przygotowaniu a przy tym tylko od Waszej inwencji zależy co będą miały w środku.

20150703_202641

Składniki na ciasto parzone

    1 szklanka wody (250 ml)
    125 g masła lub margaryny do pieczenia
    1 szklanka mąki pszennej
    4 jajka

W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem lub margaryną. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia.

Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, na gładką, pozbawioną grudek masę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Ciasto przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać porcje ciasta, lub jeśli takowego nie posiadacie wykładać porce ciasta łyżką zanurzaną w gorącej wodzie. Pamiętajcie proszę, aby pozostawić sporej wielkości odstępy między porcjami ciasta, ponieważ bardzo pokaźnie wyrasta.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.

Ptysie możemy nadziewać bitą śmietaną lub różnego rodzaju piankami czy kremami. Ja, uwielbiam ptysie z bitą śmietaną i czekoladą. Należy tylko pamiętać, aby do ubijanej śmietany dodać usztywniacz - na przykład ''Śmietan-fix'' Dr. Oetkera. Dzięki niemu śmietana nie będzie opadać, rozpuszczać się i wypływać z naszych ptysi. Można domieszać również do ubitej śmietany, serek mascarpone.

Przepisy na innego rodzaju nadzienia do ptysiów znajdziecie Tutaj.

Smacznego!

 



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję