Szukaj w serwisie

×
14 stycznia 2017

Anglia od kuchni – Fruity tea cake

Na pierwszy rzut oka, mogłoby się wydawać że Fruity Tea Cake bardzo przypomina znany nam i często pieczony w Polsce keks. Ale to tylko pozory.

To popularne w głównie w Anglii i Irlandii słodkie i wilgotne ciasto, przygotowuje się bez dodatku tłuszczu,  a karmelowy kolor  i niepowtarzalny smak, zawdzięcza zawartości herbaty (stąd tea w nazwie) i cukru muscovado (cukier trzcinowy).

Fot. Anna Frach, TheFad

Fruity tea cake jest wyjątkowo proste w wykonaniu.  Jedyny "problem", to konieczność przygotowania suszonych owoców dzień wcześniej.

Poniższy przepis otrzymałam od mojej angielskiej koleżanki Helen Flarry. W sierpniu przedstawię Wam przepis Helen,  na Christmas Cake, które aby odpowiednio dojrzeć,  musi być upieczone kilka miesięcy przed Świętami Bożego Narodzenia. A teraz do dzieła!

Składniki na średniej wielkości podłużną blaszkę, zwaną w Anglii loaf pan (pojemność ok 900 g)

350 g mieszanki rodzynek i innych suszonych owoców

W Wielkiej Brytanii w każdym markecie można kupić mix - zawierający różne rodzaje rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej, suszonej żurawiny. Można również samemu zmieszać ulubione suszone owoce jak daktyle, figi, rodzynki w dowolnych proporcjach, pamiętając jedynie o wskazanej w przepisie ilości owoców.

300 ml gorącej, mocnej herbaty

225 g jasnego cukru muscovado lub jasnego cukru brązowego

1 duże jajko

275 g mąki pszennej ( w Wielkiej Brytanii - self raising)

1 płaska łyżeczka sody do pieczenia

starta skórka z 1 cytryny

W pierwszej kolejności przygotowujemy owoce. Zaparzamy w garnku herbatę, rozpuszczamy w niej cukier muscovado, podgrzewamy do wrzenia i wrzucamy naszą mieszankę suszonych owoców. Garnek przykrywamy i odstawiamy na całą noc (lub jeśli chcemy upiec ciasto wieczorem) na około 8 godzin, tak aby owoce wchłonęły słodką herbatę.

Fot. Anna Frach, TheFad

Po wskazanym czasie, do miski przesiewamy mąkę z dodatkiem sody, dodajemy rozbełtane jajko i startą skórkę z cytryny,  oraz "napompowane" herbatą owoce. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką (nie miksujemy).

Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i pieczemy w nagrzanym do 150 stopni Celsjusza piekarniku przez około 90 minut.

Ponieważ ciasto zawiera dużą ilość dodatków (owoców) - dosyć długo stygnie, więc należy uzbroić się w cierpliwość. Najlepiej złapać ostrożnie za rogi papier do pieczenia i wyciągnąć ciasto z foremki, tak aby mogło oddychać podczas stygnięcia.

Upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego !

Anna Frach, TheFad.pl

 



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:




Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję