Wbrew pozorom, wcale nie jest łatwo upiec idealną babkę. Idealną, czyli odpowiednio wilgotną, która jest pulchna, pięknie wyrośnięta i się nie kruszy a przy tym wspaniale smakuje. Taką, której nie można się oprzeć.
Moja babka marmurkowa, pachnie czekoladą ale również skórką cytrynową. Wiem że wiele osób lubi babkę o aromacie rumowym lub waniliowym, więc tak naprawdę aromaty jakie do niej dodamy zależą od naszych indywidualnych upodobań.
Ja babkę marmurkowę piekę w typowej foremce "babkowej", ale wiele osób piecze ją w tak zwanych keksówkach czylipodłużnych blaszkach z wysokimi brzegami.
Skladniki:
2 szklanki mąki pszennej
półtorejk łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
kostka masła lub margaryny do pieczenia
1 szklanka cukru
5 jajek
skórka z 1 cytryny
pół szklanki mleka
1 tabliczka czekolady gorzkiej (rozpuszczona i wystudzona)
Masło ucieramy mikserem na wysokich obrotach przez około 5 minut aby zmieniło kolor na jaśniejszy i stało się "puchate". Dodajemy partiami cukier, cały czas miksując a następnie po jednym jajku.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy do masy maślanej na przemian z mlekiem, miksujc tym razem na niższych obrotach. Na końcu dodajemy startą skórkę z cytryny.
Foremkę smarujemy tłuzczem i oprósszamy mąką.
Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą przekładamy do przygotowanej foremki, drugą mieszamy z roztopioną czekoladą i wylewmy na jasną warstwe. Można widelcem zamieszać w foremce obie warstwy, wtedy uzyskamy ciekawy wzorek.
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 160 stopni Celsjusza piekarniku przez 80 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
Babkę wyciągamy z piekarnika, odstawiamy na 15 minut do wystygnięcia. Po wyjęciu z foremki babkę możemy posypać cukrem pudrem, oblać lukrem lub polewą czekoladową.
Smacznego!
Anna Frach, TheFad.pl