Butternut squash czyli dynia piżmowa, to warzywo z którym częściej "spotykają" się mieszkańcy Wysp Brytyjskich niż Polski. A szkoda, bo poza kształtem, od rodzimej polskiej dyni, odróżnia ją przede wszystkim smak - jest lekko słodkawy z odrobiną nuty orzechowej.
Z dyni piżmowej możemy przygotowywać najróżniejsze potrawy - od tradycyjnej zupy krem, przez dyniowe muffinki po chrupiące placuszki.
Warto wykorzystać czas, kiedy warzywo to jest dostępne w sprzedaży i poeksperymentować z nim trochę.
Przepis na zupę krem z dyni z pieczoną papryką już publikowaliśmy i znajdziecie go tutaj.
Poniżej kilka prostych przepisów na dania z dyni, które nie są skomplikowane i poradzą sobie z nimi nawet najwięksi, kuchenni laicy.
Chrupiące placuszki z dyni (przepis na 2 osoby)
1/2 kilograma dyni (pozbawionej miąższu i skóry)
1 jajko
2 łyżki mąki
sól, pieprz,
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na sitko, delikatnie solimy i pozwalamy jej "się spocić".
Po około 20 minutach, dynię obcieramy z soku papierowym ręcznikiem i przekładamy do miski. Dodajemy całe jajko, mąkę, rozgnieciony ząbek czosnku i przyprawy.
Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej, nakładamy masę dyniową i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Placuszki świetnie smakują podane z kwaśną śmietaną lub w wersji light z jogurtem greckim.
Muffinki dyniowe
400 gram dyni piżmowej
350 gram brązowego cukru
4 jajka
300 gram mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka pomarańczowa
łyżeczka cynamonu
175 ml oleju słonecznikowego
szczypta soli
Dynię kroimy w kostkę i zmiksujemy na gładką masę w melakserze. Dodajemy brązowy cukier, jajka i sól i miksujemy na umiarkowanych obrotach. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, oliwę i na końcu skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Foremkę do pieczenia muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i do każdej z nich nakładamy przygotowane ciasto na babeczki.
Pieczemy we wskazanej temperaturze prze około 25 minut.
Babeczki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia a następnie posypujemy cukrem pudrem. Są pyszne, wilgotne i o niepowtarzalnym smaku.
Dynia w goździkowej zalewie
Polecam ten przepis, szczególnie teraz, gdy przed nami długie zimowe popołudnia i wieczory. Dynia w goździkowej zalewie jest świetnym dodatkiem do wielu potraw – nadaje im niepowtarzalny smak i orientalną nutę.
2 kilogramy obranej ze skórki i pozbawionej miąższu dyni
3 szklanki wody
2 szklanki cukru
8 goździków
1/3 łyżeczki cynamonu
1 szklanka octu 10%
10 słoików o pojemności ok 300 ml
W garnku gotujemy wodę z cukrem i przyprawami, i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię i gotujemy przez chwilę, tak aby dynia zmiękła, ale nie rozpadała się.
Cedzakową łyżką wyciągamy dynię z garnka i przekładamy do uprzednio wyparzonych słoików.
Do pozostałego w garnku wywaru, wlewamy szklankę octu i zagotowujemy. Zalewę wlewamy do słoiczków z dynią i dokładnie zakręcamy.
Anna Frach, TheFad.pl