Szukaj w serwisie

×
5 lipca 2017

Deser na niedzielę – „Jagodowe muffinki z kruszonką”

Jedno jest pewne - podstawowy przepis na dobre muffiny to skarb, a później pozostaje nam już tylko włączyć wyobraźnię.

Ja zdecydowanie nie potrafię się przekonać do muffinek przygotowywanych z olejem. Nic mnie tak nie zachęca do sięgnięcia po kolejną i kolejną babeczkę,  jak jej słodko maślany zapach.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Dzisiaj, do wersji podstawowej na muffinki waniliowe dodałam jagody amerykańskie i kruszonkę. Wyszły piękne - chrupiące z wierzchu dzięki kruszące a wilgotne od jagód.

Z podanego przepisu upieczecie 12 sztuk średniej wielkości muffinek:

2 szklanki mąki

2 jajka

2 łyżeczki cukru wanilinowego

1 /2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

125 gram masła

kruszonka (przepis na kruszonkę znajdziecie tutaj)

200 gram jagód (u mnie mrożone amerykańskie)

Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy proszek do pieczenia i cukier, mieszamy. Masło roztapiamy i studzimy. Następnie mieszamy je z mlekiem i jajkami. Płynne składniki wlewamy do mąki z cukrem i proszkiem do pieczenia. Miksujemy lub mieszamy rózgą (ciasto jest dosyć gęste). Do przygotowanej masy wsypujemy jagody i całość delikatnie mieszamy.

Fot. Anna Frach/TheFad

Łyżką zamoczoną w gorącej wodzie nakładamy ciasto do ustawionych na blaszce papilotek. Każdą muffinkę posypujemy kruszonką i wstawiamy na 30 minut do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.

Fot. Anna Frach/ TheFad

Po wyjęciu upieczonych muffinek, pozostawiamy je do ostudzenia na metalowej kratce. Można podawać je posypane cukrem pudrem.

Smacznego

(af) TheFad.pl



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o: