Nieznajomość właściwości spożywanych produktów, które z pozoru mogą wydawać nam się zdrowe, może w efekcie doprowadzić do poważnych zaburzeń zdrowotnych. Jeśli będziemy niewłaściwie łączyć produkty, z pozoru zdrowa dieta może być przyczyną chorób.
Wrzucenie plasterka cytryny do świeżo zalanej herbaty niezdrowe? W liściach herbaty znajduje się glin, który pod wpływem kwasów zawartych w cytrynie zmienia się w groźny cytrynian glinu, odpowiedzialny za występowanie choroby Alzheimera i kruszenie się kości.
Niezdrowe jest również połączenie świeżych ogórków z pomidorami. Dlaczego powinniśmy go unikać? Ogórki zawierają askorbinazę, która niszczy witaminę C, znajdującą się nie tylko w pomidorze, ale również w papryce, kapuście czy natce pietruszki. Niedobór witamin C opóźnia proces gojenia ran, zmniejsza odporność na infekcje, może powodować apatię. Jeżeli lubimy takie połączenie, dostarczajmy witaminę C z innymi produktami.
Szkodliwe jest również częste jedzenie pomidora z białym serem. Zawarte w pomidorach kwasy: cytrynowy, jabłkowy, chlorogenowy i kumarynowy, łączą się z wapniem z twarogu, tworząc nierozpuszczalne kryształki, odkładające się w stawach, powodując ich ból i starzenie.
Połączenie kawy z mlekiem utrudniają trawienie, ponieważ kwasy zawarte w kawie reagują na białko z mleku.
Z kolei zawarte w ziemniakach szczawiany, które utrudniają łączenie się z wapniem i żelazem zawartymi w jajkach. Niedobór wapnia grozi osłabieniem kości, a niedobór żelaza prowadzi do anemii.
Czerwonego mięsa z czerwonym winem: Czerwone mięso jest jednym z najcenniejszych źródeł żelaza. Z kolei substancje zawarte w winie ograniczają wchłanianie tego pierwiastka w przewodzie pokarmowym. Brak żelaza prowadzi do anemii.