Lubię gołąbki, ale jak większość z Was, najchętniej jadam te przygotowane przez mamę. Powód? Lenistwo, bo gołąbki to dosyć pracochłonne danie.
Ostatnio jednak, natknęłam się na przepis, dzięki któremu będę mogła częściej cieszyć się ich smakiem. Oto przepis na gołąbki bez zawijania.
Składniki na około 10 -12 gołąbków
1/2 kilograma mięsa mielonego (może być wieprzowe lub z indyka)
1 jajko
1/2 niedużej główki włoskiej kapusty
1 torebka ryżu
1 łyżka bułki tartej
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Olej do smażenia
Sos pomidorowy lub grzybowy (wedle uznania)
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na łyżce oleju. Kapustę ścieramy na tarce lub szatkujemy w blenderze. Mięso mieszamy z ostudzonym ryżem, kapustą i usmażoną cebulą. Do masy dodajemy surowe jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
Formujemy gołąbki - mogą być okrągłe jak kotleciki, podłużne - totalna dowolność. Gołąbki smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy polane sosem pomidorowym lub grzybowym.
Smacznego!
Anna Frach, TheFad.pl