Szukaj w serwisie

×
4 lipca 2016

Pomysł na obiad – gołąbki dla leniwych

Lubię gołąbki, ale jak większość z Was, najchętniej jadam te przygotowane przez mamę. Powód? Lenistwo, bo gołąbki to dosyć pracochłonne danie.

Ostatnio jednak, natknęłam się na przepis, dzięki któremu będę mogła częściej cieszyć się ich smakiem. Oto przepis na gołąbki bez zawijania.

Fot. TheFad

Fot. TheFad

Składniki na około 10 -12 gołąbków

1/2 kilograma mięsa mielonego (może być wieprzowe lub z indyka)

1 jajko

1/2 niedużej główki włoskiej kapusty

1 torebka ryżu

1 łyżka bułki tartej

1 duża cebula

1 ząbek czosnku

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek

Olej do smażenia

Sos pomidorowy lub grzybowy (wedle uznania)

Fot. TheFad

Fot. TheFad

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na łyżce oleju.  Kapustę ścieramy na tarce lub szatkujemy w blenderze. Mięso mieszamy z ostudzonym ryżem, kapustą i usmażoną cebulą. Do masy dodajemy surowe jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.

Fot. TheFad

Fot. TheFad

Formujemy gołąbki - mogą być okrągłe jak kotleciki, podłużne - totalna dowolność. Gołąbki smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy polane sosem pomidorowym lub grzybowym.

Fot. TheFad

Fot. TheFad

Smacznego!

Anna Frach, TheFad.pl

 



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję