Szukaj w serwisie

×
21 sierpnia 2017

Maślane ciasto z kruszonką i owocami, które zawsze wychodzi

To ciasto z kruszonką i owocami, udaje się zawsze. Nie jest pracochłonne ani skomplikowane , za to jego maślany smak na długo pozostaje w pamięci. Dla mnie to ciasto idealne. Jak je upiec?

Ja najbardziej lubię jego wersję z rabarbarem lub śliwkami. Ale jeśli macie jagody (mogą być mrożone), jabłka albo nawet brzoskwinie z puszki i tak będziecie zachwyceni.

Piękę je zawsze w okrągłej tortownicy, o średnicy 26cm.

Składniki na ciasto:

4 jaja
2/3 szklanki cukru
150 gram masła
1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
dowolne owoce

Na kruszonkę:

50 gram schłodzonego masła
4 łyżki cukru
1/2 szklanki mąki

Składniki na kruszonkę wyrobić w misce i wstawić do lodówki

Przygotować owoce.

Przygotowanie ciasta

4 białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę.

Masło rozpuścić i schłodzić.

Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku i po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia,a następnie powoli dodawać wystudzone masło i dalej ubijać. Ciasto jest gęste.

Wlać ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.Na ciasto ułożyć owoce, a na owoce kruszonkę.

Piec około 60 minut w temperaturze około 180 stopni C. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Anna Frach, TheFad.pl



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję