Ciepłe wieczory zachęcają aby usiąść przy szklaneczce zimnego piwa i grillu. Całe szczęście, istnieje wiele różnych przepisów na potrawy z grilla, które nie są zbyt ciężkostrawne i rewelacyjnie się wpiszą w aktualną aurę. Dzisiaj, przepis na grillowane pomidorki koktajlowe na pieczonym chlebie!
Potrzebujemy:
Poł kilograma pomidorków koktajlowych tzw cherry
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka sosu Worecester
Sól i pieprz do smaku
Kromki pieczywa ( w zależności od ilości osób)
2 opakowania sera koziego, feta lub jeśli ktoś woli ricotta
Potrzebne również będą bambusowe, patyczki szaszłykowe, które uprzednio należy namoczyć przez kilka minut w wodzie, aby podczas grillowania się nie przypalały
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy oliwę z sosem Worcester oraz zmiażdżonymi ząbkami czosnku. W tak przygotowanej zaprawie marynujemy pomidorki przez minimum 15 minut. Następnie nabijamy je po 4 sztuki na każdy patyczek, obsypujemy solą i pieprzem i grillujemy.
Kromki pieczywa smarujemy pozostałą oliwą z przyprawami i układamy na grillu obok pomidorków.
Upieczony, chrupiący chlebek smarujemy grubo serem i układamy na nim grillowane pomidorki. całość można posypać ulubionymi świeżymi ziołami - tymiankiem lub bazylią.
Smacznego !