Szukaj w serwisie

×
11 sierpnia 2015

Grillowane pomidorki z pieczonym chlebem i ulubionym serem

Ciepłe wieczory zachęcają aby usiąść przy szklaneczce zimnego piwa i grillu. Całe szczęście, istnieje wiele różnych przepisów na potrawy z grilla, które nie są zbyt ciężkostrawne i rewelacyjnie się wpiszą w aktualną aurę. Dzisiaj, przepis na grillowane pomidorki koktajlowe na pieczonym chlebie!


Potrzebujemy:

Poł kilograma pomidorków koktajlowych tzw cherry
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka sosu Worecester
Sól i pieprz do smaku
Kromki pieczywa ( w zależności od ilości osób)
2 opakowania sera koziego, feta lub jeśli ktoś woli ricotta

Potrzebne również będą bambusowe, patyczki szaszłykowe, które uprzednio należy namoczyć przez kilka minut w wodzie, aby podczas grillowania się nie przypalały

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy oliwę z sosem Worcester oraz zmiażdżonymi ząbkami czosnku. W tak przygotowanej zaprawie marynujemy pomidorki przez minimum 15 minut. Następnie nabijamy je po 4 sztuki na każdy patyczek, obsypujemy solą i pieprzem i grillujemy.

Kromki pieczywa smarujemy pozostałą oliwą z przyprawami i układamy na grillu obok pomidorków.

Upieczony, chrupiący chlebek smarujemy grubo serem i układamy na nim grillowane pomidorki. całość można posypać ulubionymi świeżymi ziołami - tymiankiem lub bazylią.

Smacznego !



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję