Jeśli zależy Ci na utracie wagi, ale zwykle szybko się zniechęcasz stosowaniem długoterminonowej diety, może warto zainteresować się dietą kapuścianą. Dieta kapuściana trwa 7 dni i w tym czasie można schudnąć ok 5 kg.
Dieta kapuściana reguluje pracę jelit, oczyszcza je, działa moczopędnie i dzięki temu powoduje spadek wagi nawet o pięć kilogramów w ciągu kilku dni. Ponieważ jednak dieta jest uboga w białko, wapń i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, nie można jej stosować dłużej niż tydzień.
Podstawowym daniem jest zupa kapuściana, w której dominuje włoska kapusta (łatwiej strawna niż biała). Można ją jeść bez ograniczeń, zawsze wtedy, gdy jesteśmy głodni.
W czasie stosowania diety trzeba również pić dużo niegazowanej wody - co najmniej osiem szklanek dziennie. Zabroniony natomiast jest alkohol, słodzone napoje gazowane, słodyczne oraz cukier, tłuszcze zwierzęce a także czerwone mięso. W niewielkich ilościach dopuszczane są produkty zbożowe, chude mleko i drób, które pojawiają się jednak dopiero od piątego dnia kuracji. Dieta jest łatwa do stosowania nawet dla zabieganych. Zupy możemy bowiem ugotować więcej, przelać do ćwierćlitrowych słoików i zabierać ze sobą, np. do pracy - jest smaczna również na zimno. Stosując tę dietę, nie odczuwa się głodu, ponieważ błonnik wypełnia żołądek, dając uczucie sytości. Trzeciego dnia mogą pojawić się przejściowe bóle głowy i pogorszenie nastroju, ale potem poczujemy przypływ energii. Jeśli chcemy utrzymać efekt utraty paru kilogramów, po ukończeniu diety trzeba ograniczyć dzienne spożycie kalorii, najlepiej do 1800 kcal dla kobiet i 2000 kcal dla mężczyzn.
Dieta kapuściana - jadłospis na siedem dni
Dzień I: zupa + surowe owoce (ok. 70 dag w kilku małych porcjach), z wykluczeniem czereśni, bananów i awokado
Dzień II: zupa + warzywa (ok. 1 kg w kilku porcjach), oprócz groszku, fasoli, kukurydzy, ziemniaków
Dzień III: zupa + owoce (ok. 1/2 kg), z wykluczeniem czereśni, bananów i awokado + warzywa (ok. 70 dag), oprócz groszku, fasoli, kukurydzy, ziemniaków
Dzień IV: zupa + dwie szklanki odtłuszczonego mleka + dwa, trzy banany
Dzień V: zupa + pierś kurczaka (ok. 25 dag) gotowana lub grillowana bez tłuszczu + pomidory (1/2 kg)
Dzień VI: zupa + filet z mintaja (ok. 25 dag), duszony z pół łyżeczki oleju + zielone warzywa (ok. 1/2 kg), na przykład brokuły, sałata
Dzień VII: zupa + warzywa (ok. 1/2 kg), oprócz groszku, fasoli, kukurydzy, ziemniaków + gotowany ciemny ryż (ok. 1 szklanki)
Zupa z kapusty: przepis
Składniki:
główka kapusty (biała lub włoska),
6 dużych cebul (posiekane),
6 pomidorów,
2 papryki,
2 marchewki,
pęczek selera naciowego
pietruszka, pieprz, curry, koper, oregano, estragon, czosnek, bazylia, listki laurowe, ziele angielskie, kminek, majeranek.
Wykonanie:
Kapustę poszatkuj, pomidory obierz ze skórki. Pozostałe warzywa pokrój na drobne kawałki i zalej trzema litrami wody, zagotuj. Przyprawy dodaj, gdy zupa jest już prawie gotowa.