Szukaj w serwisie

×
15 września 2015

Dieta kapuściana, może być dobrym wstępem do rozpoczęcia odchudzania

Jeśli zależy Ci na utracie wagi, ale zwykle szybko się zniechęcasz stosowaniem długoterminonowej diety, może warto zainteresować się dietą kapuścianą. Dieta kapuściana trwa 7 dni i w tym czasie można schudnąć ok 5 kg.



Dieta kapuściana reguluje pracę jelit, oczyszcza je, działa moczopędnie i dzięki temu powoduje spadek wagi nawet o pięć kilogramów w ciągu kilku dni. Ponieważ jednak dieta jest uboga w białko, wapń i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, nie można jej stosować dłużej niż tydzień.

Podstawowym daniem jest zupa kapuściana, w której dominuje włoska kapusta (łatwiej strawna niż biała). Można ją jeść bez ograniczeń, zawsze wtedy, gdy jesteśmy głodni.

W czasie stosowania diety trzeba również pić dużo niegazowanej wody - co najmniej osiem szklanek dziennie. Zabroniony natomiast jest alkohol, słodzone napoje gazowane, słodyczne oraz cukier, tłuszcze zwierzęce a także czerwone mięso. W niewielkich ilościach dopuszczane są produkty zbożowe, chude mleko i drób, które pojawiają się jednak dopiero od piątego dnia kuracji. Dieta jest łatwa do stosowania nawet dla zabieganych. Zupy możemy bowiem ugotować więcej, przelać do ćwierćlitrowych słoików i zabierać  ze sobą, np. do pracy - jest smaczna również na zimno. Stosując tę dietę, nie odczuwa się głodu, ponieważ błonnik wypełnia żołądek, dając uczucie sytości. Trzeciego dnia mogą pojawić się przejściowe bóle głowy i pogorszenie nastroju, ale potem poczujemy przypływ energii. Jeśli chcemy utrzymać efekt utraty paru kilogramów, po ukończeniu diety trzeba ograniczyć dzienne spożycie kalorii, najlepiej do 1800 kcal dla kobiet i 2000 kcal dla mężczyzn.

Dieta kapuściana - jadłospis na siedem dni

Dzień I: zupa + surowe owoce (ok. 70 dag w kilku małych porcjach), z wykluczeniem czereśni, bananów i awokado
Dzień II: zupa + warzywa (ok. 1 kg w kilku porcjach), oprócz groszku, fasoli, kukurydzy, ziemniaków
Dzień III: zupa + owoce (ok. 1/2 kg), z wykluczeniem czereśni, bananów i awokado + warzywa (ok. 70 dag), oprócz groszku, fasoli, kukurydzy, ziemniaków
Dzień IV: zupa + dwie szklanki odtłuszczonego mleka + dwa, trzy banany
Dzień V: zupa + pierś kurczaka (ok. 25 dag) gotowana lub grillowana bez tłuszczu + pomidory (1/2 kg)
Dzień VI: zupa + filet z mintaja (ok. 25 dag), duszony z pół łyżeczki oleju + zielone warzywa (ok. 1/2 kg), na przykład brokuły, sałata
Dzień VII: zupa + warzywa (ok. 1/2 kg), oprócz groszku, fasoli, kukurydzy, ziemniaków + gotowany ciemny ryż (ok. 1 szklanki)

Zupa z kapusty: przepis

Składniki:

    główka kapusty (biała lub włoska),
    6 dużych cebul (posiekane),
    6 pomidorów,
    2 papryki,
    2 marchewki,
    pęczek selera naciowego
    pietruszka, pieprz, curry, koper, oregano, estragon, czosnek, bazylia, listki laurowe, ziele angielskie, kminek, majeranek.

Wykonanie:
Kapustę poszatkuj, pomidory obierz ze skórki. Pozostałe warzywa pokrój na drobne kawałki i zalej trzema litrami wody, zagotuj. Przyprawy dodaj, gdy zupa jest już prawie gotowa.



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o: