Szukaj w serwisie

×
20 września 2017

Tulipan na kawie krok po kroku. Zobaczcie jak go zrobić

Róża, lew a może łabędź… Kawa z mlekiem może kusić nie tylko aromatem ale także swoim wyglądem. Bariści potrafią tworzyć na niej prawdziwe arcydzieła. Niektórzy nawet mówią, że granicą jest tylko nasza wyobraźnia.

Tulipan na kawie

Najlepiej zacząć od czegoś prostego jak tulipan na kawie. Jak go zrobić krok po kroku pokazuje Jan Dworak, barista warszawskich kawiarni CAVA.

Krok 1

Przygotowanie espresso (czas parzenia 20-28 sekund)

Krok 2

Spienienie schłodzonego mleka

  • Nieznaczne zanurzenie dyszy ekspresu pod kątem 45 stopni w mleku i częściowe jego spienienie
  • Głębsze zanurzenie dyszy w celu poddania mleka procesowi teksturowania, który pozwoli uzyskać gładką, lustrzaną konsystencję

Krok 3

Dodanie spienionego mleka i tworzenie wzoru (tulipan)

Naprawdę dobrą kawę możemy przyrządzić również sami, podstawą jest profesjonalny ekspres i młynek do kawy.

Należy zaopatrzyć się w wypróbowaną mieszankę i pamiętać o tym, że ziarna powinny zostać zmielone tuż przed parzeniem, aby nie utracić walorów zapachowych.

Kawę podaje się zaraz po przygotowaniu. Ma być gorąca, aromatyczna i przyrządzona ze świeżych, wysokiej jakości ziaren.

 

Newsrm.tv



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję