Szukaj w serwisie

×
17 grudnia 2018

Przepis na pyszny barszcz wigilijny

Najwspanialszy barszcz wigilijny z uszkami gotowały moja mama i babcia. Pachniał czosnkiem, grzybami I majerankiem. Niezwykle klarowny , o pięknym glębokim, rubinowym kolorze. Od kilku lat z chęcią korzystam z tego przepisu, którym chcę się z Wami podzielić.

Skladniki na barszcz wigilijny

Kilogram buraków, warzywa (marchew, pietruszka, seler), 3 ząbki czosnku, kilka suszonych grzybków, kwas buraczany z ukiszonych buraczków, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, kminek

Buraki umyć i ugotować w łupinkach – pozostawić do ostudzenia

Suszone  grzybki zalac zimną wodą, pozostawić na około 30 minut po czym ugotować do miękkości.

Warzywa obrać, zalać wodą I gotować z dodatkiem  listka laurowego, ziela angielskiego, soli, pieprzu i niewielkiej  ilosci kminku oraz czosnku.

Wystudzone buraki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do dużego garnka i zalać ugotowanym wywarem z warzyw.

Do odcedzonego barszczu, wlewamy ugotowany wywar z suszonych grzybów oraz sok z ukiszonych buraków. Pozostawić na małym ogniu przez około 30 minut.

Pod koniec gotowania można dodać majeranek.

Barszcz aby był klarowny i czysty nie może się zagotowac.

Smacznego!

Anna Frach, TheFad



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję