Szukaj w serwisie

×
4 lipca 2017

Pomysł na obiad – „Spaghetti carbonara”

Mój ulubiony sos do spaghetti, tagiatelli czy innych makaronów,  bez wzgędu na ich kształt i długość - to carbonara. Kremowy, śmietanowy, pachnący wędzonką i bazylią - mniam. Według mnie to najmniej skomplikowany sos, no może poza tradycyjnym, pomidorowym "Napoli".

Fot. Anna Frach/ TheFad

Carbonara na 4 osoby

500 gram makaronu spaghetti lub tagiatella

300 ml śmietany 18% słodkiej

1 jajko

100 gram pokrojonej w kostkę szynki

50 gram wędzononego boczku pokrojonego

1/2 małej cebuli drobno posiekanej

1 łyżka suszonej bazylii

sól

pieprz

1 łyżka tartego parmezanu

opcjonalnie listki świeżej bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy we wrzęcej, osolonej wodzie, pilnując aby się nie rozgotował. 

Na patalnię wrzucamy pokrojony boczek, lekko go podsmażamy. Nastepnie dodajemy szynkę i posiekaną drobno cebulę. Całość smażymy na wolnym ogniu aż cebula będzie miękka ale nie zrumieniona. Dodajemy suszoną bazylię i pieprz.

W miseczce mieszamy śmietanę z jajkiem, dodajemy 2 łyżki wody z gotującego się makaronu, doprawiamy solą i pieprzem. Sos śmietanowy wlewamy na patelnię do smażonego boczku z szynką i cebulą. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Patelnię z sosem  odstawiamy z kuchenki i mieszamy  z odcedzonym, gorącym makaronem.

Przygotowaną potrawę nakładamy na talerze. Posypujemy parmezanem i ozdabiamy listkami bazylii.

Smacznego!



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję