Piernik, obok makowca, jest jednym z ciast tradycyjnie pieczonych z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Pełen aromatycznych przypraw i bakalii, w zimnym i suchym miejscu daje się przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Swoją trwałość zawdzięcza z jednej strony dużemu udziałowi przypraw korzennych, a z drugiej swojej twardości i suchości.
W Polsce w XVII wieku sprzedawano pierniki w aptekach, jako skuteczny lek na wiele chorób. Był, podobnie jak w innych krajach, symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego.
Świąteczny piernik z bakaliami
Piekę piernik w foremce o wymiarach 35 x 25 x 6 cm, i przepis, który przeczytacie poniżej, jest na takiej wielkości formę lub na 2 tzak zwane keksówki średniej wielkości.
Przepis na piernik z bakaliami
- 500 gram mąki krupczatki
- 3 jajka
- 125 gram masła lub margaryny
- 1 łyżka smalcu
- 1 szkalnka cukru
- 250 ml słodkiej śmietanki
- 2 płaskie łyżki sody
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- pół słoika powideł śliwkowych
- 200 gram miodu naturalnego
- 1 opakowanie przywprawy do piernika
- bakalie około 300 gram (orzechy włoskie, laskowe, migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa)
Sposób przygotowania
Miód, smalec, masło i cukier rozpuścić w rondelku i podgrzewać do powstania jednolitej masy. Dodać powidła, kakao, kawę oraz przyprawę do piernika i ostudzić.
Do ostudzonej masy dodawać kolejno żółtka, mąkę z sodą i śmietanę i dokładnie wymierza wszystkie składniki. Dodać bakalie, uprzednio oprószone mąką. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka i delikatnie zmieszać z ciastem.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (włącznie z brzegami) i wstawic do nagrzanego do 150 stopni Celsjusza piekarnika na 15 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez około 45 minut. Po tym czasie należy zrobić tzw. próbę patyczka (sprawdzić np. wykałaczką czy ciasto nie jest jeszcze surowe w środku).
Jeśli jest gotowe, wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Ciasto możemy przechowywać aż do świąt, w suchym i ciemnym miejscu. Przed samymi świętami, piernik możemy udekorować polewą czekoladową lub lukrem królewskim oraz bakaliami, lub cukrowymi ozdobami świątecznymi.