Do niedzieli jeszcze kilka dni, ale zakładając że część niezbędnych do wykonania tego deseru składników, wciąż jeszcze leży zamiast w naszej kuchni, na sklepowych półkach - publikujemy ten przepis już dzisiaj, abyście mieli czas na zrobienie zakupów.
Tarta, bo ona jest dzisiejszym pomysłem na deser, jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Najczęściej przygotowuje się ją z ciasta kruchego lub francuskiego. Nadzienie do tarty, może być zarówno słodkie - wtedy na podpieczoną tarte wykładamy owoce lub różnego rodzaju słodkie kremy, jak i wytrawne - wtedy nadzienie mogą stanowić warzywa np. szpinak, sery czy grzyby.
Nasz dzisiejsza propozycja na niedzielny deser to „Krucha tarta z wiśniami pod budyniową kołderką”
Składniki na kruche ciasto
200 g mąki krupczatki
5 łyżek cukru
szczypta soli
100 g zimnego masła lub oleju kokosowego
1 małe jajko
Składniki na wiśniowe nadzienie
400 gram wiśni (mogą być mrożone lub wypestkowane, z kompotu)
100 g cukru
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na masę białkowo- budyniową
3 białka
4 łyżki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
2 łyżki oleju
Mąkę wsypać do miski, dodać mielone migdały, cukier, sól, pokrojone w małą kosteczkę zimne masło lub olej kokosowy. Miksować mieszadłem miksera lub melaksera przez około 1 minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać wszystko palcami lub siekać na stolnicy).
Dodać jajko i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto będzie gładkie i zacznie łączyć się w jedną całość. Z ciasta uformować kulkęę, rozpłaszczyć ją i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Foremkę do tarty dokładnie wysmarować tłuszczem i wyrównując brzegi rozłożyć na niej 2/3 ciasta (resztę ciasta pozostawić w lodówce, będzie nam potrzebne do posypki). Wyłożone w foremce ciasto, ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika, na około 12 minut. Po tym czasie podpieczone ciasto wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i budyniowy proszek.
Wiśnie wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, wyłożyć na wysypane bułką tartą ciasto.
Całość przykryć przygotowaną pianką budyniową. Pozostałą 1/3 kruchego ciasta zetrzeć na grubych oczkach tarki i posypać nim wierzch ciasta.
Piec w piekarniku przez około 25 minut, aż do ładnego zrumienienia posypki. Gotową tartę posypać cukrem pudrem. Smakuje bardzo dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!
Anna Frach, TheFad.pl