TheFad.pl – Polska i Świat. Opinie i komentarze

Niesamowite właściwości wody ryżowej

Z reguły wygląda to tak – płuczesz ryż pod kranem, wsypujesz do garnka, gotujesz i…. odcedzasz przez sitko wprost do zlewu. Jeśli przeczytasz ten artykuł, może już więcej nie powtórzysz tego błędu! Okazuje się bowiem, że woda ryżowa to azjatycki sekret piękna. Poniżej kilka informacji, jak używanie wody ryżowej może pozytywnie wpłynąć na twoje zdrowie i urodę.

Tonik do twarzy

Umyj twarz, a następnie zanurz w wodzie ryżowej płatek kosmetyczny, i nawilż nim twarz. Ryż jest bogaty w kompleks witamin z grupy B o nazwie ”inozytol”, który to wzmaga wzrost komórek, spowalnia procesy starzenia i stymuluje przepływ krwi. Dodatkowo ma działania ściągające, przez co pory skóry stają się mniej widoczne a skóra nabiera blasku. Woda ryżowa posiada także właściwości nawilżające, absorbujące promienie UV, zawiera przeciwutleniacze oraz posiada zdolność do wiązania występującej w skórze miedzi, zapobiegając tworzeniu się melaniny odpowiedzialnej za powstawanie hiper-pigmentacji, czyli tzw. plam starczych.

Kuracja dla włosów

Po umyciu włosów, przepłukać jw wodą ryżową. Pozostawić na kilka minut a następnie spłukać. Proteiny zawarte w ryżu wzmacniają włosy i wypełniają ubytki w strukturze włosa – powodując, że staną się one jedwabiście gładkie i lśniące.

Poprawa wyglądu skóry

Kojący charakter wody ryżowej, powoduje, że jest ona skutecznym lekarstwem na wysypki i podrażnienia. W badaniach prowadzonych przez grupę dermatologów- naukowców na Uniwersytecie w Brukseli, u pacjentów z atopowym zapaleniem skóry (przewlekłe zapalenie skóry) zastosowano dwa razy w ciągu dnia, 15 minutowe kąpiele w wodzie ryżowej i zaobserwowano poprawę stanu ich skóry aż o 20%.

Przepis na zdrowie

Picie wody ryżowej jest niezwykle korzystne dla ogólnego stanu zdrowia. Zawiera ona 8 rodzajów aminokwasów, które stanowią budulec dla tkanek i regeneracji mięśni. Woda ryżowa, ze względu na wysokie stężenie węglowodanów  dostarcza również energię

Przepis na wodę ryżową

Pół szklanki ryżu ”organik” czyli z upraw ekologicznych zalej  wodą w takiej ilości aby był on całkowicie zakryty. Używaj tylko ryżu ekologicznego, gdyż jest on wolny od trujących pestycydów. Namocz ryż przez kilka minut, następnie odlej wodę i namocz go ponownie a następnie zagotuj. Ryż odcedź, a wodę przelej do szklanego słoiczka. Po ostygnięciu przechowuj w lodówce.

 

Exit mobile version