Szukaj w serwisie

×
13 czerwca 2017

Wspaniałe właściwości pestek z arbuza

Pestki arbuza najczęściej wypluwamy, nie zdając sobie sprawy z tego, jakie właściwości zdrowotne i odżywcze posiadają. Zawierają niewielką ilość kalorii a po uprażeniu, stają się chrupiącą i smaczną przekąską.

Włókno zawarte w pestkach, może nam pomóc w trawieniu i jest niezwykle ważne dla zdrowej flory jelitowej. Pestki arbuza pomagają wyleczyć infekcje grzybicze, bakteryjne, choroby skóry, układu pokarmowego i oddechowego. Systematyczne spożywanie pestek arbuza może wyleczyć nawet chorobę wrzodową żołądka! Mają też właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne.

Dzięki cytrulinie aminokwasowej, która działa jako przeciwutleniacz, naczynia krwionośne rozszerzają się co poprawia naszą cyrkulację krwi. Ponadto, pestki zawierają witaminy A, B i C, magnez oraz żelazo.

Prażone pestki arbuza
Aby uprażyć pestki arbuza, rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza, nasiona umyj dokadnie i ułóż na blaszce do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut, od czasu do czsu mieszając aby rownomiernie się podpiekły.

Pestki arbuza obniżają kalorie!

Jeśli lubisz przekąski, warto pamietać że garść pestek arbuza zawiera jedynie 22 kalorie, w porównaniu z frytkami, których garść zawiera aż 160 kaalorii.

Aby uczynić smak pestek  lepszym, można do prażenia dodac kilka kropli oliwy z oliwek i soli. W wersji na słodko, pyszne są oprószone cynamonem i mgiełką cukru.

Przepis na herbatkę i koktajl z pestek arbuza

Aby korzystać z pełnych zalet pestek, można na przykład zaparzyć smaczną herbatę z arbuza. Do tego nie trzeba wiele. Wystarczy zmiażdżyć 20-30 pestek (4 łyżeczki) i wymieszać je z dwoma litrami wody. Po czym gotować herbatkę przez 15 minut. Schłodzona smakuje najlepiej!

Suche nasiona możesz zmiażdżyć np. w moździerzu a potem wymieszać je z mlekiem (na ciepło lub zimno) w proporcji 1:10.

Te mieszanki idealnie sprawdzą się na problemy z niestrawnością i wspomogą funkcję nerek a nawet są w stanie wypłukać piasek czy kamienie nerkowe… Stosuj ten napój systematycznie a szybko zobaczysz zaskakujące efekty!

Jakie składniki zawierają pestki arbuza:

Magnez
Jednym z ważniejszych minerałów zawartych w pestkach arbuza jest magnez. W 4 gramach pestek, znajduje sie aż 21 mg magnezu. FDA zaleca osobom dorosłym spożywanie 400 mg magnezu dziennie. Jest on niezbędny do prawidłowego metabolizmu organizmu, wspomaga również odpowiednią pracę nerwów, mięśni, serca i kości.

Żelazo
Kilka pestek arbuza, zawiera również 0.29 mg żelaza. Może wydawać się że to niezbyd dużo, ale FDA zaleca spożywanie 18 mg żelaza dziennie. Żelazo jest ważnym składnikiem hemoglobiny, która odpowiada za transport tlenu w organiźmie. Pomaga również przekształcić kalorie w energię.

Kwas foliowy
Kwas foliowy jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, oraz monitoruje poziom homocysteiny. Jest szczególnie wskazany dla kobiet w ciąży.

"Dobre tłuszcze"
Nasiona arbuza, stanowią dobre źródło kwasów tłuszczowych. Według Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego, tłuszcze te są przydatne w zapobieganiu atakowi serca i udaru mózgu oraz obniżeniu poziomu "złego" cholesterolu we krwi.



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję