Szukaj w serwisie

×
31 stycznia 2016

Technologia 4K, jest według specjalistów przyszłością telewizji

W dniach 26-28 stycznia br. w Genewie odbyło się zorganizowane przez Europejską Unię Nadawców (EBU) coroczne seminarium poświęcone technologii produkcji. W seminarium uczestniczyli przedstawiciele nadawców z całego świata, w tym Telewizji Polskiej, która jest członkiem EBU.

Specjaliści dzielili się doświadczeniami i wiedzą na temat techniki produkcji radiowej i telewizyjnej. Sporo czasu poświęcono technologii 4K, która jak twierdzą jest przyszłością telewizji.

Zagadnieniem cieszącym się szczególnym zainteresowaniem nadawców podczas tegorocznej edycji seminarium była produkcja materiałów wideo w ultra wysokiej rozdzielczości (UHDTV).

Telewizja Polska, jako jedyny do tej pory nadawca w Polsce przeprowadził eksperymentalne emisje w technologii 4K. Po raz pierwszy w internecie w październiku 2014 roku podczas Międzynarodowej Konferencji i Wystawy PIKE w Łodzi oraz w lipcu ub. r. w ramach naziemnej telewizji cyfrowej w Warszawie. Testowe materiały, w jakości 4K są w tej chwili dostępne w serwisie telewizji hybrydowej TVP.

Obecnie publiczny nadawca kontynuuje prace związane z wdrażaniem ultra wysokich rozdzielczości w ramach projektu „Pilotażowej instalacji rejestrowania, przetwarzania i dystrybucji treści audiowizualnych w technologii 4, 8 i 16K”. Uzyskał on dofinansowanie w ramach Funduszu Europejskiego Inteligentny Rozwój w wysokości 9,4 mln zł.

Technologia 4K umożliwia oglądanie na odbiornikach telewizyjnych obrazu o rozdzielczości 3840 na 2160 pikseli. To cztery razy większa rozdzielczość niż tą, jaką oferuje technologia HD.

 

satkurier



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:



 
 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję