Zielono mi! Właśnie znalazłam przepis na ziolone omlety. Wyglądają cudnie na talerzu w towarzystwie pomidorków i rukoli, a jak smakują... Naprawdę wyjątkowo smaczne i cieszące oczy danie.
![](http://thefad.pl/wp-content/uploads/2017/07/20370431_10211856633124332_1083782543_n.jpg)
Fot. Anna Frach/ TheFad
Niestety trzeba bardzo uważać podczas smażenia, gdyż masa nie zawiera mąki omletyi łatwo się rozrywają podczas przewracania ich na "drugą stronę".
Przepis jest banalnie prosty:
125 gram szpinaku
4 łyżki wody
4 jajka
4 łyżki mleka
sól, pieprz
Blendujemy szpinak z wodą, dodajemy całe jajka, mleko i przyprawy. Smażymy na minimalnej ilości tłuszczu na wolnym ogniu. Kiedy wierzch omleta będzie już ścięty, delikatnie przewracamy go na "drugą stronę" i smażymy bardzo krótko aby nie utracił swojego pięknie zielonego koloru.
Z podanej porcji wyszło mi 6 małych omletów (smażyłam je na patelni o średnicy 18 cm.
![](http://thefad.pl/wp-content/uploads/2017/07/20370972_10211856627524192_1642433918_n-735x551.jpg)
Fot. Anna Frach/ TheFad
Nadzienie to totalna dowolność. Ja użyłam śmietankowego serka philadelphia i bardzo cienko pokorojonej chudej kiełbasy krakowskiej, gdyż szynka "wyszła". Posmarowaną serkiem powierzchnię omleta posypałam posiekanym koperkiem, ułożyłam plasterki kiebasy i zawinęłam w rulon (zieloną - krócej smażoną stroną do góry).
Zwinięte, ostudzone omlety pokroiłam na mniejsze kawałki.
Smacznego!
Anna Frach, TheFad