TheFad.pl – Polska i Świat. Opinie i komentarze

Sól poprawia smak wina, twierdzą eksperci

Jeśli kupiłeś tanie wino z tak zwanej „niżeszj półki”, możesz poprawić jego smak, dodając do kieliszka kilka ziarenek soli twierdzą eksperci.

Do tej pory, sól służyła mi jedynie do odplamiania zalanego czerwonym winem obrusu. Ale jak twierdzą eksperci, jest to również tani i szybki sposób, aby poradzić sobie z niezbyt udanym zakupem, kiedy poskąpiliśmy na zdobrej jakości trunek.

W opublikowanym przez The Wall Street Journal artykule, Nathan Myhrvold wykazuje, że dadanie soli do niezbyt smacznego wina może zrównoważyć i poprawić jego smak.

Metodę tą wypróbował najpierw na organizowanym przez siebie przyjęciu, na którym dodał sól do niezbyt udanego Caberneta. Smak wina po tym zabiegu był tak dobry, że po chwili jak twierdzi „wszyscy zebrani przy stole goście robili to samo”.

Exit mobile version