Popełniłam już chałkę z kruszonką, chlebki na żurek a dzisiaj upiekłam maślane rogaliki. Prosty przepis i kilknaście rożków radości.
Uwielbiam rogaliki w każdym zestawieniu - na słodko z miodem, dżemem czy konfiturami lub w wersji dry, z szynką i żółtym serem.
Są ładne, rumiane, z chrupiącą skórką - cieszą oko i podniebienie. Z poniższego przepisu upieczecie 12 sztuk rogalików. I możecie wierzyć lub nie - przepis nie jest skomplikowany, a zwijanie rogalików to po prostu zabawa.
Składniki:
600 gram mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka letniego mleka
70 g roztopionego masła
1 łyżka oleju
20 gram świeżych drożdży lub 10 gram suchych
Dodatkowo:
50 g masła, roztopionego
1 rozbełtane jajko do posmarowania
mak do posypania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw należy przygotować rozczyn mieszając połowę mleka z łyżką cukru, 2 łykami mąki i drożdżami - rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż zacznie pracować).
Do mąki dodać pozostałe składniki i wyrobić ręką lub przy pomocy miksera z końcówką w kształcie haka, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Następnie uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 45-60 minut w zależności od temperatury otoczenia).
Gdy ciasto wyrośnie,należy podzielić je na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na placek w kształcie prostokąta i wycinać z niego trójkąty (jak na 2 zdjęciu)
Każdy trójkąt ciasta posmarować roztopionym masłem i zawijać od szerszej strony do węższej. Ułożyć formując kształt rogala, na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem.
Rogaliki należy piec w nagrzanym do 200ºC piekarniku przez około 20 - 25 minut. Studzić na kratce.
Smacznego!
Anna Frach, TheFad.pl