Szukaj w serwisie

×
21 marca 2018

Chlebowe miseczki na wielkanocny żurek

W zależności od regionu Polski i przekazywanych z pokolenia na pokolenie tradycji, na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku, białego barszczu, lub zupy chrzanowej.

Chlebowe miseczki na wielkanocny żurek

Każda z tych zup ma swoich zwolenników, każda uwodzi smakiem i zapachem. Przygotowywane są najczęściej  na wywarze z białej kiełbasy lub wędzonce - doprawione czosnkiem i majerankiem.

Warto zadbać również o sposób podania wielkanocnej zupy. Zaskoczcie w tym roku najbliższych i podajcie wielkanocną zupę w specjalnie upieczonych na tą okazję chlebowych miseczkach.

Chlebowe miseczki na wielkanocny żurek

Fot. Anna Frach/ TheFad


Na 4 większe lub 6 mniejszych chlebowych miseczek, potrzebować będziemy:

1 kg mąki chlebowej lub pszennej mąki (typ 650, 550 lub 450)
150 gram mąki żytniej lub 150 gram zakwasu chlebowego
30 gram soli
50 gram drożdży
600 ml ciepłej wody

Wszystkie składniki należy wrzucić do miski i wyrabiać ręcznie lub przy pomcy miksera na gładką, jednolitą, ładnie odchodzącą od ścianek naczynia masę. Ciasto pozostawiamy aby odpoczęło na około 20 minut.

Sposób przygotowania chlebków jest świetnie pokazany na poniższym filmie:

Ja zabezpieczam dodatkowo chlebki od środka, smarując je po wydrążeniu lekko roztrzepanym białkiem jaja kurzego (dokładnie smaruję wewnętrzne ścianki i dno chlebka) i podpiekam jeszcze raz w nagrzanym piekarniku przez około 7 minut.

Smacznego!

 

Anna Frach, TheFad.pl



Polub nas na Facebooku, obserwuj na Twitterze


Czytaj więcej o:




Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

Akceptuję