Najbardziej lubię racuchy - takie prawdziwe, drożdżowe i puchate, które podczas smażenia rosną i rosną na patelni. Posypane cukrem pudrem mogą być podawane na śniadanie, na deser albo jeśli lubicie obiady na słodko - właśnie na obiad.
Ale co zrobić - latka lecą a z nimi i kilogramów przybywa - czas powiedzieć dosyć i zacząć myślec o zdrowym odżywianiu.
Poniższy przepis na placuszki z płatków owsianych, zaczerpnięty jest z angielskiej diety Slimming World. Placuszki są zdrowe - w wersji ze słodzikiem i smażone na frylight (tłuszcz w sprayu - w 1 jednym psiknięciu 1 kcal) zawierają 291 kcal w porcji.
Z podanego przepisu przygotujecie placuszki dla 2 osób, u mnie to 18 sztuk.
80 gram płatków owsianych
100 ml chudego mleka
3 jajka
cukier wanilinowy (lub extrat z wanilii)
2 łyżki cukru (u mnie słodzik)
tłuszcz do smażenia (u mnie frylight)
Owoce - banany, brzoskwinie lub jagodowem(truskawki, maliny, jagody)
Płatki owsiane zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 5 miunt. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka, cukier i cukier wanilinowy dodajemy do mieszanki płatków z mlekiem i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę - całość delikatnie łączymy.
Na spryskaną tłuszczem patelnię, nakładamy niewielkiej wielkości placuszki i smażymy na rumiano z dwóch stron.
Ciepłe podajemy wedle uznania - z cukrem pudrem, miodem, jogurtem czy syropem, oraz owocami. Prawdziwa dowolność w serwowaiu i dekoracji.
Smacznego!
Anna Frach, TheFad.pl