Myli się ten, kto myśli że te złote i rozkosznie chrupiące smakołyki, znane są tylko w naszym kraju. Otóż nie!
Faworki - z angielska Angel Wings czyli skrzydła anioła, znane są w wielu krajach świata i posiadają wiele wariantów wykonania. Popularne są między innymi w Niemczech, Francji, Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii oraz we Włoszech, gdzie wedle tradycji, w piątek 13-go, aby uniknąć pechamężowie obdarowują tymi słodkościami, swoje żony .
W Polsce faworki i pączki tradycyjnie smażymy w czasie karnawału i na Tłusty Czwartek lub na ostatki, czyli we wtorek przed Środą Popielcową. Wyrabiane są z ciasta śmietanowego zbijanego i smażone jak pączki.
Z takiego samego ciasta robi się także tzw. róże karnawałowe.
Jako że czas nagli i trzeba się zdecydować czy z okazji Tłustego Czwartku będziemy smażyć pączki czy faworki - dzisiaj przepis na fantastycznie kruche i delikatne faworki. Zróbcie ich dużo, bo znikają w mgnieniu oka!
Składniki na 4 talerze faworków:
- 500 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka spirytusu (lub 2 łyżki wódki)
- 300 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
- tłuszcz do głębokiego smażenia (np. olej lub smalec)
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Uformować kulę i odłożyć zawinięte w folię ciasto na 30 minut by zmiękło i odpoczęło.
Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Należy wtłoczyć w ciasto jak nawięcej powietrza. Następnie ciasto rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem, czynność powtarzamy. Po skończeniu, ciasto należy owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 20 minut.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, i wycinać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór.
Smażyć w gorącym tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na ręczniczku papierowym. Ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Anna Farch, TheFad.pl